RC Review: Nancy Gideon - Čistá krev

by - ledna 28, 2013

Původní název: Masked by Moonlight
Autor: Nancy Gideon
Série: Čistá krev
Díl: 1.
Počet stran: 344
Nakladatelství: Fragment
Vyšlo: 10/2012

Anotace
Detektiv Charlotte Caissieová je mladá a ambiciózní policistka, která netouží po ničem jiném, než zničit místního zločineckého bosse a pomstít tak smrt svého otce. Pokusí se k tomu využít jeho pravou ruku, záhadného osobního strážce Maxe Savoie. Je to však nebezpečná hra nejen kvůli tomu, že Max má pověst nelítostného zabijáka, víc zvířete než člověka, ale taky proto, že ji přitahuje víc, než by si sama přála. Mezitím dochází k tajemným brutálním vraždám, které směřují právě k tomuto muži… Je to příběh o zakázané lásce dvou lidí na opačných stranách zákona, neodolatelné touze a obětech, které pro ně musí hrdinové podstoupit.


¨¨¨¨¨¨¨¨¨*¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
Charlotte to neměla v dětsví lehké. Jako malá přišla o matku a 'vychoval' ji otec, pro kterého byla práce po policii vším. Když je její otec zabit na rozkaz místního bosse podsvětí Jimiho Legera, Charlotte přísahá svého otce pomstít a poslat Jimiho za mříže.
Momentálně pracuje na sérii vražd, které vypadají spíš jako útok nějakého šíleného zvířete. A všechny stopy vedou k Jimimu Legerovi a jeho strážci Maxovi Savoiemu.
A když se jí naskytne příležitost dostat se blíž k Legerevi, neváhá jí využít ani za cenu zneužití pozornosti tajemného zabijáka Maxe. Tak začíná šílená jízda dvou lidí na opačné straně zákona. Navíc Max není tak úplně člověk.

Popravdě, když jsem poprvé četla o Charlotte, měla jsem spíš pocit, že mám co dočinění s lehkou děvou z ulice, jejíž úbor je stejně jako Charlottin kožená sukně a vysoké podpatky a ne o detektivovi. Ale co už. Každopádně Charlottino myšlení je pro mě velikou záhadou. Občas jsem měla pocit, že trpí schizofrenií. Její rebelismus a vytrvalá touha po pomstě mi přišly asi jako její dvě jediné kladné vlastnosti.

Max. Max je prostě Max. Jimmiho bodyguard a jeho pravá ruka pro špinavou práci. Ale nenechme se zmást, za tou pokerovou tváří a zdánlivě vyrovnaným výrazem se skrývá bystrá mysl. Jednou z věcí, která se mi na něm líbila, bylo to, že to nebyl žádný klaďas. Autorka jeho úlohu v celém příběhu vykreslila celkem barvitě stejně jako jeho minulost, u které mi ho bylo málem líto.

Jejich vztah je kapitola sama pro sebe. Byla to jízda na horské dráze plná zvratů, udobřování, podrazů a zase setkávání a popravdě jsem si nebyla vůbec jistá, jak to s těmi dvěma dopadne. Byla to jedna z mála věcí, která mě na knížce bavila a já byla zvědavá, jak ti dva skončí.

Co se týče překladu, ze začátku tu byl z mé strany celkem velký problém a to přezdívka hlavní hrdiny. Cé Cé. Nejdřív to byl rušivý element, ale nakonec jsem si po několika stránkách zvykla a prostě si ho četla v jeho anglické verzi. Místy mě iritovalo časté opakování slov. Přece jen jedno slovo zopakované pětkrát za odstavec je trochu moc.


Takže co tu máme? Jednu otravnou hlavní hrdinku, která si nedokáže ujasnit priority a jediné, o čem si je jistá, že chce, je pomsta jejího otce. Záporák Max, který Charlotte nutí přehodnocovat její stanoviska, a který se drží temné tajemství o tom, co je. Pak samozřejmě nějakou tu zápletku kromě románku hlavního páru.
Mně to dalo dohromady 5/10.  Příjemně se to četlo i když záblesky z minulosti byly často velmi zmatené a musím říst, že francouzská jména postav mi moc nepomohla a já tak měla ve vedlejších postavách celkem zmatek.
Prostě průměrná knížka, která nenadchne, ale ani neurazí. Každopádně v tom vidím potenciál a jsem zvědavá, jak se vyvine další díl.

Moc děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku knihy.

You May Also Like

1 komentářů

  1. Já ti to samozřejmě neberu :) Mně ta knížka prostě moc nesedla no :)

    OdpovědětVymazat