RC Review: Bez duše

by - února 24, 2013

Autor: Lusy Adams
Série: Cleaners
Díl:1.
Počet stran: 272
Nakladatelství: zatím nevyšlo, takže musíme Lusy držet palce

Anotace
Kam se poděla tvoje duše?

Daisy by nikdo nemohl považovat za ukázkový příklad čarodějky – a už vůbec ne její nadřízení. Je příliš zbrklá, postrádá patřičný respekt, stále se jí nedaří ovládnout to málo moci, kterým disponuje, a potíže se jí nepřestávají lepit na paty. Naštěstí pro ni její otec, velevážený lovec čarodějnic Carson McMillan, nikdy neměl problém zamést její nepořádek pod koberec. Ale dokonce ani on ji nemůže zachraňovat věčně.

Poté, co zpacká svůj nejnovější úkol, posadí Daisy do letadla a tryskem ji přidělí na nové pracoviště, kde by neměla být schopná nic pokazit – do Monaka. V zemi, kde nikoho nezná, lidé jsou nepříjemní, moc si o sobě myslí a mluví jazykem, kterému měla na střední věnovat mnohem víc pozornosti, musí Daisy najít způsob, jak dát svůj život znovu dohromady. Jenže minulost odmítá zůstat v zapomnění a hlasitě se dožaduje splacení dávných dluhů…


¨¨¨¨¨¨¨*¨¨¨¨¨¨

Lusy je mladá nadějná česká autorka. Narodila se 15. května 1991a vyrostla v malé vesnici poblíž Prostějova. V roce 2010 úspěšně odmaturovala a dále se věnovala studiu její milované angličtiny.
Po neúspěchu studovat ji na vysoké škole se přestěhovala na nějakou dobu do Velké Británie, kde pracovala jako au pair.

Když zrovna nepiluje angličtinu četbou knih v originále nebo neztrácí čas sledováním přílišného kvanta seriálů, tak se občas věnuje i psaní.

V dubnu 2011 pod záštitou nakladatelství XYZ vydala svou první knihu Odstíny života.


Na co v životě Daisy sáhne, u toho je devádesáti procentní pravděpodobnost, že to zpacká. Jako velké zklamání jejího slavného otce, který je známým a uznávaným lovcem čarodějnic, ona toho v životě moc nedokázala. Co taky s minimem moci, se kterým by dokázala způsobit možná tak záděr na prstu? Pokud ale jde o katastrofy a problémy všeho druhu, ty si Daisy vždycky najdou. Po posledním problému, ze kterého ji nedokázal vysekat ani její  - a to si myslela, že všemocný - otec, je nucena přesídlit do Monaka.
V zemi kde nikomu nerozumí s stěží si zvládne sehnat byt, ji čeká další překvapení. Přijede tam za ní totiž její magický mistr a bývalý přítel Drew. A katastrofa plná jízlivých poznámek, hádek, pokusů o výcvik a možná i něčeho dalšího může začít.

Ti dva na sebe mají katastrofální účinky.
Ona je drzá, paličatá a uštěpačná, on má rád vše pod kontrolou, je pánem situace a nesnáší, když mu někdo odmlouvá.
Jak to asi mezi nimi může vypadat? Když se pak navíc přidá touha a přitažlivost, může jít vše do kytek.

Při vývoji jejich vztahu máte pocit, že jste jako na houpačce. Pod divokými hádkami a ublížeností se skrývá hluboká láska, kterou se Daisy bojí přiznat, protože nechce být znovu roztříštěná na kousíčky a naopak Drew, který jí ji neustále podsunuje a opakuje.
Jestli se jim z tohohle povede najít nějaké východisko je ve hvězdách, ehm, vlastně je to v knížce, takže si to můžete přečíst sami.

Co ke stylu psaní, tak s překladem to nemá co dělat, protože Lusy je češka, takže nic nemůže být zkomoleno nebo špatně vyznít.
Lusy si pohrává s češtinou a nebojí se používání mnoha rozličných výrazů. Jediné co bych vytkla jsou dlouhá souvětí, ve kterých jsem se ztrácela.


Kdybych měla knížku popsat třemi slovy, tak se přikláním k ne-moc-dlouhé, chytlavé a napívavé.
Lusy se povedlo na 270 stránkách úžasný příběh, který vás nenechá vydechnout.
Budete nadávat nad Daisy a její paličatostí, možná jí budete chtít i jednu vrazit, ale nakonec jí stějně odpustíte.
Ona totiž je takový ten typ hrdinky, která i když nemá moc, možná se o sebe ne vždy dokáže postarat a svou zranitelnost skrývá za sarkasmus, stejně má ale hrdost a unikátní osobnost.
Příběh vyprávění z jejího pohledu v první osobě vám před očima ubíhá jako na drátkách a já jen na čtečce klikala na další stránku a snažila se nepřeskakovat, abych si nevyspoilerovala, co bude dál.
Myslím, že Lusy se tenhle příběh velmi zdárně povedl. Těším se na druhý díl, ke kterému - už konečně - znám anotaci a přiznávám, že jsem ji nikdy neměla chtít. Myslím, že 9/10 si tahle knížka zaslouží. Nechávám si i nějakou tu rezervu pro další díly, i když mám ten pocit, že možná budou patřit do nově vznikající kategorie "když čísla nestačí".

Moc děkuju Lusy za možnost přečíst si první verzi jejího díla :)
Cover:  Sunny - www.delicate-flower.com
Obrázky: Lusy - letterwolf.over.cz

You May Also Like

1 komentářů

  1. To znie veľmi dobre 8) Niečo ako VA, Noční lovci a Hex Hall - vzťahy medzi hrdinami 8) Mohlo by jej to vyjsť a ja by som si to určite prečítala 8)

    OdpovědětVymazat