RC Review: Bez duše

by - března 21, 2015

Autor: Lusy Adams
Série: Mac Sinclair
Díl: 1.
Počet stran: 405
Forma: e-book



Její jména by mohla být Problém a Pohroma, protože kamkoliv, kam Mackenzie Sinclairová vkročí, chaos a destrukce z pravidla následují.
Je ubohým příkladem čarodějky – má jen minimální zlomek moci a nerada poslouchá rozkazy v jinak pevně dané čarodějnické hierarchii – její šéfové ji tím pádem nenávidí. Naštěstí pro ni ji dokázal její slavný a všemocný otec Alasdair Sinclair, lovec čarodějnic, ze všeho vysekat. Až do teď.
Protože po tomhle průseru už pro ni není cesty zpět. Jejím trestem je vyhnanství v monacké pobočce Cleaners, kde by neměla působit problémy. V Monaku totiž není co zkazit…
Jak ale Mac zjišťuje, tamní exil by nemusel být zase tak hrozný. Nikdo tam totiž neví o její zpackané minulosti a ona by tak mohla začít s čistým štítem.
Jenom kdyby věděla…


„Na někoho v tvém stavu jsi dost drzá.“
„V mém stavu?“ nechápala jsem. To na mně ta kocovina byla tolik vidět?
Oči se mu pobaveně zaleskly. „Však víš... bez kalhot.“ Nadzvedl obočí tím otravným, povýšeneckým způsobem. „Chci vůbec vědět, kde jsi je nechala?“
Hned vedle tvého smyslu pro humor, Dereku. Hned vedle. „Copak, bojíš se o moji počestnost?“
Vědoucně se ušklíbl. „Oba víme, že tahle loď už dávno odplula.”
str. 106

Mac
Co bych vám tak řekla o Mac… Je to neřízená potřeštěná střela. V tom nejlepším slova smyslu. Má okouzlující osobnost, která si vás získá během několika sekund, a i když je čarodějka (tak nějak), je opravdu reálná hrdinka se kterou prožíváte příběh, ne žádné umělá panenka barbie (i když na to Mac nemá dostatečnou výšku – ale pozor, nedostatečný vzrůst je velmi citlivé téma).
Jejím magickým mistrem – učitelem/mučitelem je Derek. Derek není jen její mistr, ale i bývalý přítel. Který jí zlomil srdce a bez vysvětlení odjel. Teď se vrátil a tváří se jako by se nic nestalo a s Mac sdílím touhu minimálně mu na hlavu vylít kýbl ledové vody.
Jejich vztah je jedna obrovská horská dráha, která mimo to, že neustále jezdí nahoru a dolů, tak i hrozí, že se co nevidět rozpadne na součástky. Ačkoliv ty monology, které Mac vede ve své hlavě, opravdu stojí za to.
A protože Mac není úplné kopyto v ohledu socializačním, i v Monaku si najde pár přátel. Ať už jde o Kassandru, která je prostě přírodní živel nebo jejího nového šéfa Juliena, který by byl rád víc než jen přítel.
Pak je tu Kane, což je nejspíš samostatná kategorie, protože mezi přátele se rozhodně zařadit nedá. Jejich setkání není zrovna slunečné, pokračuje únosem a končí… nechte se překvapit. Je na tom ale jedna pozitivní věc. Už to bude jenom lepší, protože ten začátek to netrumfne.

„Jsem Kane.“
Kane? To je všechno? Jenom Kane? Jako Madonna nebo Cher? „Máte i křestní jméno?“
„Mám,“ potvrdil.
„A?“
„Nemusí vás zajímat.“
str. 122
Kane
Nutno podotknout, že i když je Bez duše ze stejného světa jako Odstíny života, příběh je úplně jiný. Ať už kvůli prostředí nebo postavám. I tak se ale potkáme se starými známými s Odstínů. Pokud budete dávat pozor a dobře vám slouží paměť, tak potkáte plno zajímavých postav a rozšíříte si obzory o tom, co jsou vlastně zač.
Tohle je druhá, přepsaná verze knížky, kterou Lusy rozšířila zhruba o 150 stran a vybrousila ji k dokonalosti. Pokud jsem mrčela ohledně něčeho v předchozí verzi, tentokrát si nemám na co stěžovat.
Když to srovnám s Odstíny, tak je Lusy úplně někde jinde. Její postavy dospěly – a s věkem to nemá nic společného – a hlavně se vypsala. Příběh neskutečně dobře plyne, je plný zvratů a skrytých narážek – některé jsou někdy až moc dobře skryté. Lusy vás pomalu připravuje a navnazuje celou dobu a v poslední pětině to na vás hodí jako atomovou bombu, že celá ta příprava je vpodstatě k ničemu a vy tak sedíte, kolébáte se, hledíte do zdi a ptáte se proč. Za co. Co jste komu udělali.
V konečném výsledku mi nezbývá nic jiného, než před Lusy smeknout, protože ten propletený svět, který vytvořila, s postavami, které se musí potýkat s problémy, jako každý jiný smrtelník, je prostě skvělý a neuvěřitelný.
Knížka srší vtipem a sarkastickými poznámkami a já chvílemi nevěděla, jestli se mám hrdinům smát, nadávat, nebo si zoufalstvím rvát vlasy.
Dávám zasloužených 10/10 a nevím, co budu dělat u dalších dílů, které bezpochyby přijdou co nejdřív (významně mrká).

P.S. Lusy, zničila jsi mi život. Nenávidím tě. Mane forever. 

Obrázky: Michelle

You May Also Like

5 komentářů

  1. Knížka vypadá dost dobře :-)
    Moc pěkná recenze

    OdpovědětVymazat
  2. Dá se někde sehnat? Moc ráda bych si příběh přečetla.

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Moc prosím, kde se dá knížka koupit jako e-book? Vypadá to zajímavě.... Díky za odpověď Jana
    slivova.jana@centrum.cz

    OdpovědětVymazat
  5. recenzia je super, kniha vyzera byt super takze si ju idem zohnat dakujem :)

    OdpovědětVymazat