Review: Stefanovy deníky - Zrození

by - dubna 13, 2012

Název: Stefanovy deníky: Zrození
Autor: L.J.Smith
Série: Stefanovy deníky
Díl: 1.
Počet stran: 240
Nakladatelství: Fragment
Vyšlo: 8/2011


Anotace: 

Propadli jste zcela Upířím deníkům? Zajímá vás, jaké události předcházely jejich ději? Pak si určitě nenechte ujít další napínavou upíří sérii, ve které vás opět čeká velká dávka napětí, tajemna a romantiky. Příběh se odehrává ve Virgínii během války Severu proti Jihu. Stefanův otec se ujme vzdálené příbuzné Katherine, která osiřela. Stefan i jeho bratr Damon se do ní zamilují, ona je miluje oba. Stefan se s ní sblíží, ale brzy zjistí, že s Katherine není všechno v pořádku. V městečku se po řadě záhadných úmrtí zvířat i lidí začne šířit panika, lidé se obávají upírů. Stefan se bojí, že za vším je Katherine. Stefanův otec zorganizuje lov na upíry. Když zjistí, že jeho synové stojí na straně upírů, oba je zastřelí. Zachrání je Katherinina komorná a oni si můžou vybrat - umřít, nebo se stát upíry.
 Toto je první díl v edici Stefanovy deníky.

O co vlastně jde?

 Kniha se odehrává roku 1864 ve Virginii, ve městečku Mystic Falls na panství Veritas, které vlastní rodina Salvatorů.
Giuseppe Salvator je hrdý a přísný muž, který se snažil vychovat syny, kteří by mi dělali čest. To se mu více povedlo u Stefana, ale o něco méně u vzpupného Damona.

Panství se válka nijak nedotýká, až na to že se Damon nechal naverbovat do armády a mladší Stefan zůstává doma s otcem, který samozřejmě myslí na budoucnost a proto svému synovi domluví sňatek. Rosalyn je krásná a milá, ale Stefan k se nemůže přinutit něco k ní cítit. Je tu totiž někdo jiný. Půvabná Katherin, mladá dáma z Atlanty, která přišla při požáru o celou rodinu.

Na panství se také vrací Damon a věci se dávají do pohybu. Damon i Stefan tráví čas s Katherin a pro Stefana je to něco jako poslední chvíle svobody, protože se přiravují zásnuby.
Ovšem všechno nemůže být tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát. Město sužují zvířecí útoky, které vyvrcholí tím, že na panství je nalezena Rosalyn z roztrhaným hrdlem.V Mystic Falls totiž řádí něco temného. Upíři. A je nutno proti nim bojovat. Nic ale není zcela jednoznačné. Kdo je doopravdy Katherin? Má otec ve všem pravdu? Tyto otázky a další si Stefan klade pořád dokola a snaží se na ně (zatím bezúspěšně) najít odpověď.


Bratři Salvatorovi

I když spolu v poslední době Stefan ani Damon nestrávili moc času - hlavně proto, že Damon byl v armádě- je mezi nimi pevné přátelství a bratrská láska. Jenže ani tohle jim moc nepomáhá zdolat fakt, že se oba zamilovali do stejné ženy a je jen na ní, kterého z nich si vybere.

Stefan - mladý, poslušný synáček, který dělá všechno, co mu otec řekne - nevzdoroval ani když mu otec oznámil, že se bude ženit (což mě tedy docela udivilo) na druhé straně je tu Damon - taktéž mladý, ale drzý, vášnivý a nepoddajný. Rád hraje karty a dovádí se ženami. Není tedy divu, že otec má raději Stefana a Damona nemůže skoro vůbec vystát.
Proto taky osloví (čti: rozkáže) Stefana, aby se k němu připojil v lovu na upíry, který už organizuje s městskou radou.

Znáte seriál?

Pokud ano, tak jsme doma. Protože děj knížky více méně kopíruje děj seriálu. Možná hlavně proto, že na knize se podíleli i tvůrci seriálu. Nejspíš si totiž řekli, že když už mají Elenu/Katherin brunetku (v knihách Upíří deníky je Elena/Katherin blonďatá), z Fell's Church (pokud se to město tak nejmenuje, opravte mě prosím) udělali Mystic Falls - to je další věc, kterou trochu nechápu, protože v Upířích denících se město jmenuje jinak a tady je to Mystic Falls, přitom by knížky měly být nějakým spin-offem upířích deníků, tak se to velmi liší a já si občas nemohla pomoct a jen nad tím kroutila hlavou.

Můj názor


Jak jste si možná už všimli, tahle knížka na mě opravdu dojem neudělala. Měla jsem ji rozečtenou od ledna a pořád jsem se nemohla dokopat k tomu, abych ji dočetla. Možná proto, že mi Stefan přišel jako totální blbec a sebelítostivý ubožák, nebo proto, že mi vlastně přišly všechny postavy takové nevýrazné.
Neberte to špatně, možná, že se vám knížka bude líbit. Já ovšem ale nikdy nepřečetla víc, než první díl Upířích deníků. Zato ale jsem zarytou fanynkou seriálu a Damona. Tohohle bratra mám ráda, ale ani v knížce to moc nepomohlo a já chvílemi nadávala, jaký to je hlupák.
Pokud ale hledáte nějakou nenáročnou knížku, u které nemusíte vůbec přemýšlet, nebo chcete přemýšlet o něčem úplně jiném, Stefanovy deníky by pro vás nemusely být špatnou volbou.
Knížce tedy dávám 3/10 a doufám, že další díl bude aspoň o něco lepší.

Pokud to cítíte jako já, tady je pro zlepšení nálady video. Pokud ne, stejně se podívejte, je to moc pěkně udělané :)

You May Also Like

1 komentářů

  1. tahle knížka mi leží doma už asi tak dva měsíce.. a je stále neotevřená :D seriál zbožňuju, ale na tuhle knížku nějak nemám čas.. a jsem zvědavá, protože recenze jsou dosti rozporuplné.. ale na druhou stranu, já nejsem vůbec náročný čtenář, takže s dočtením snad problém mít nebudu:)

    OdpovědětVymazat