RC Review: Stefanovy deníky - Chuť krve

by - června 18, 2012

Název: Stefanovy deníky - Chuť krve
Autor: L.J. Smith
Série: Stefanovy deníky
Díl: 2.
Počet stran: 216
Nakladatelství: Fragment
Vyšlo: 10/2011

Anotace: 
Stefan s Damonem utekli svým pronásledovatelům v Mystic Falls a vlakem se vydali do New Orleans. Damon odmítl živit se lidskou krví a nakonec Stefana opustil. Stefan potkal skupinu upírů, kteří ho naučili jak přežít a nezabíjet při tom lidi. Damona zajal majitel cirkusu a udělal z něj výnosnou atrakci. Když ho chtěl Stefan vysvobodit, padl do zajetí i on. Kútěku jim pomohla dívka, do které se Stefan zamiloval, ale zaplatila za to životem. Po velké hádce se oba bratři zase rozešli a Damon opustil New Orleans.




Z bratrů Salvatorových jsou novorození upíři, a zatímco si Stefan užívá svých nově nabytých schopností, Damon se utápí ve stesku po Katherin.
Oba jsou nuceni opustit Mysic Fall’s a jejich novým útočištěm se stane New Orleans, město, kde se pořád něco děje.
Stefan tam nadále pokračuje ve svém šíleném vraždění hnaným touhou po krvi. Damon se  naopak odmítá krmit a je zesláblý.
 Jejich cesty se rozdělí, když vidí Damon Stefana zabít dalšího nevinného člověka.
Jednou Stefan při svém loveckém výletu narazí na řeznictví, kde se potká se skupinkou zdejších upírů, které vede Lexi. Ta se stane jeho „strážným andělem“ a naučí ho, jak to v upířím světě chodí a co všechno vlastně umí, i když o tom nemá zatím ani ponětí. Taky ho naučí, jak se krmit z lidí, ale nezabíjet, nebo i to, že dokáže přežít jen na zvířecí krvi.

Zatímco v minulém díle jsme znali Stefana jako čestného chlapce, který se často utápí ve svých, často chmurných, myšlenkách, tentokrát máme čest se Stefanem šíleným, lačnícím po lidské krvi a po zabíjení.
Nebo tedy aspoň do té doby, než potká Lexi. Tehdy začíná opět objevovat to něco málo lidskosti, co mu zbylo.
Blonďatá Lexi, která má i svá temná tajemství z minulosti, je mu tím, čím mu měla být Katherin – stvořitelkou, oporou, přítelkyní, průvodkyní i svědomím.
Damon je rozhodnutý se nekrmit  a zemřít, protože přece svět bez Katherin za nic nestojí.

„Tohle není síla. Je to slabost,“ sykl Damon a postavil se. „Je to peklo na zemi. Nic nemůže být horší.
„Nic? Radši bys byl mrtvý jako otec?“ potřásl jsem nedůvěřivě hlavou. „Dostal jsi druhou šanci.“
„Nikdy jsem se o ni neprosil,“ vykřikl prudce Damon.

Netrvá ale dlouho a vyhladovělý a zesláblý Damon se dostane do potíží a nebyl by to přece Stefan, kdyby mu nepomohl. Nakonec ale oba málem zemřou a zachrání je dívka, do které se Stefan zamiloval. Ona za to ovšem zaplatí životem. A z Damona, který byl celou dobu mučedníkem se stane Damon mstitel, který bratrovi slibuje budoucnost plnou utrpení.

Moje hodnocení:



 Musím říct, že tenhle díl se mi líbil víc než ten předešlý. Bylo v něm trochu víc akce. A hlavně - já nemám ráda hodného Stefana.
Stefan Rozparovač je pro mě mnohem zajímavější a méňě nudnou postavou. Damona jsem většinu knížky nesnášela a kroutila nad ním hlavou. V seriálu je on mým oblíbeným bratrem, ale v knížce se choval jako naprostý pitomec.
Pak je tu moje srdcová záležitost - Lexi. Fakt mám tu holku moc ráda.
No, co ke knížce víc říct... četla jsem ji během dne - je fakt krátká - jenom 200 stránek a vzhledem k tomu, že dej celkem dobře ubíhal mi nedělalo moc velké problémy začíst se.
Celkově se mi tedy líbila víc než díl první a dávám jí 4/10 a uvažuju nad přečtením dalšího dílu.

Přikládám poslední odstavec z knihy... myslím, že by to někdo měl dát přečíst Eleně. Třeba by dostala mrtvici a byl by od ní klid...
Přísahal jsem, že se budu pořád stěhovat, nikdy nezůstanu moc dlouho na jednom místě ani se s nikým nebudu sbližovat. Jedině takhle nikomu neublížím. Protože Bůh nás opatruj, jestli se ještě někdy zamiluji do člověka…

Chtěla bych moc poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku knihy.

You May Also Like

4 komentářů

  1. Tak vidím, že máme na postavy z VD stejný názor :D Hodný Stefan je nudný, mučedník, nezajímavý... Damonovi být hodný nesluší a Elenu by už měl někdo konečně zabít :D
    Stefanovy deníky jsem teda nečetla...Skončila jsem někdy u 6. dílu VD, to už byla parodie na sci-fi, a co tak čtu, tak Stefanovy deníky si zatím nevedou o moc lépe...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já jsem první díl vyhrála v nějakém hopu a ještě pořád jsem nenašla odvadu to rozečíst, když čtu ty názory, co všechno se tam děje... prý to tam je s Elenou moc zajímavý... :D

      Vymazat
    2. Elena je kráva :D Ale opravdu, typický Marry Sue, tak na nervy mi nelezla žádná postava, ani Bella ze Stmívání, a to už je co říct... I když první 4 díly se daly, pokud to chceš číst, ale dál pokračovat ti opravdu nedoporučuju.

      Vymazat
  2. Já taky nemám ráda Elenu z knížky..vydrzela jsem do 5 dilu a tim koncím :D vubec se mi to uz nelíbí...jeto dívné, přehnané a Elenu bych zabila nedobro a uz nevracela v jakekoliv podobe zpet.
    Zlatej serial :)
    Jinak první knižku Stefanových deniku jsem četla a neprislo mi to tak strasné jako VD... a myslim ze si poridim i druhy dil Stefanovych deniku

    OdpovědětVymazat