Mám přečteno: Sherrilyn Kenyon - I ďábel může plakat (Dark Hunter #13)

by - srpna 02, 2012

Název: I ďábel může plakat
Autor: Sherrilyn Kenyon
Série: Temní lovci
Díl: 13
Počet stran: 309
V češtině nevyšlo

Goodreads

Anotace:

Jako starověký sumerský bůh, Sin, byl jeden z nejsilnějších svého Pantheonu... Až do noci, kdy mu Artemis podvodem ukradla božství a nechala ho jen krůček před smrtí.
Po tisíciletí, bývalý bůh přeměněný na Temného lovce sní o navrácení svých sil a pomstít se Artemis.  Ale kéž by život byl tak jednoduchý.
Bohužel tu byla na práci větší ryba, tedy v jeho případě, démon. Smrtící gallu kteří byli pohřbeni spolu s jeho Pantheonem, jsou nyní probuzeni a hladoví po lidském mase. Jejich jediným cílem je zničit lidstvo a každého, kdo by se jim postavil do cesty. A Sin má to štěstí, že je jediný, kdo je může zastavit. Tedy pokud ho jistá žena nezabije jako první. Naneštěstí, Sin zjišťuje že se teď musí spolehnout na ni, nebo být svědkem ničení biblických rozměrů.
Spojenectví mezi nepřáteli je vždy vzláštní, ale ne víc, než když osud světa visí na vlásku.
Nyní musí muž, který zná jen zradu, důvěřovat člověku, který by ho s největší pravděpodobností nejraději předhodil démonům. Artemis mu mohla ukrát božství, ale tenhle by mu mohl vzít i srdce.
Jedinou otázkou je, jak se zachová. Nechá ho žít, nebo ho nakrmí těmi, kdo chtějí jeho smrt?
 Obsahuje spoilery!
 

 
Před dávnými lety bylo Sinovi, starověkému sumerskému bohovi, odebráno božství. Této křivdy se nedopustil nikdo jiný než Artemis. Sin ji z hlouby duše nenávidí, a když se mu tedy dostane do rukou Katra, její utajovaná dcera, která vypadá skoro stejně jako Artemis (Sin si je na začátku dokonce splete), je rozhodnutý nezaváhat a získat své božství zpátky. 
Tuto „drobnost“ mu ale bohužel komplikuje fakt, že znovupovstali sumerští gallu démoni – nejhorší forma démona vůbec – a chystají se oživit Dimme – vlastně ještě horší démoni. 
Artemis se dozví, že Sin je v pohybu a něco spřádá, mylně se domnívá, že osnuje její smrt (ne, že by po tom Sin netoužil) a proto pošle Kat, aby ho zabila.
Setkání těchto dvou je velmi zajímavé, už kvůli podobnosti Artemis a Katry. Kat se ale nakonec povede přemluvit Sina, aby jí dovolil pomoct mu. 

Katra je sarkastická a neohrožená jedenáct tisíc let stará řecko-atlantská bohyně. Její pohled na svět by se dal nazvat dětským, i když je tam i kapička realismu. Byla vždy hlídaná a chráněná, ať už svou matkou Artemis nebo babičkou Apollymi (jedna z mála věcí, na které se tyhle dvě bohyně shodnou). Chyběla jí jen jedna věc – její otec, který se nesmí dozvědět, že existuje, protože hrozí nebezpečí, že by pak Artemis rozcupoval na kousíčky. Moment, kdy se Ash dozvídá o Katře a jejich následné setkání je pro mě jedna z nejlepších částí knihy (ve zbytku mých oblíbených pasáží už vždycky figuruje Sin).

Sinovi bylo mnohokrát ukřivděno, ať už jeho otcem, manželkou, nebo ostatními bohy z jeho, teď už zaniklého pantheonu. Jediný, kdo tu pro něj vždy byl, je jeho bratr Zakar, ale i ten se v průběhu staletí vypařil. Každý v jeho životě ho opustil nebo zradil, takže Sin je divoký, zatvrzelý a pevně rozhodnutý nikomu nedůvěřovat. Protože důvěra ho kdysi stála všechno. Najednou se ale u něj objeví Kat, která otřese jeho dosavadními stanovisky a nutí ho pochybovat, jestli by ještě mohl někdy někomu (konkrétněji jí) věřit. Vzhledem k Sinově minulosti to není nic lehkého, ale nakonec spolu mají jakýs-takýs nestabilní vztah, který by se ale mohl při prvním podrazu rozsypat na kousíčky a odstřelit všechny naděje do vesmíru, takže se musí prostě jen doufat, že hlavní hrdinové budou mít rozum.

Jedna z věcí, co mě neskutečně bavila, je složení  Katiny rodiny.
         "Simi," řekla Kat varovným tónem. 
            "Co? Vždyť je to děvka bohyně. Vím, že ji miluješ, Akra-Kat, ale pravda je pravda a ona prostě je kráva."
            Xirena si přitiskla ruku na rty. "Už dlouho jsem neměla krávu. Jsou tady nějaké?"
            Simi na sestru vrhla postraní pohled. "Já vím, kde je na Olympu jedna s červenými vlasy."
            Kat zavrtěla hlavou. "Simi!"
            "Co je?" Rozšířila oči ve výrazu naprosté nevinnosti.
            "Když ji sní Xirena, jak bych z toho mohla mít problémy já, že ano?"
            Sin si odfrkl. "Je to jako jednat s dětmi. Bohové, jak to jenom Atlanťani dokázali vydržet?"
            Kat si přitiskla prsty na své pulzující spánky a ptala se sama sebe na totéž. "Zpravidla jsou o něco tišší, než teď."
            Nevypadal, že by o tom byl přesvědčený. "Opravdu?" "Apollymi je musí držet zkrátka."
            Při zmínce Apollymina jména Xirena zasyčela. "Smrt děvce bohyni! Měla zemřít v plamech Charonských slin."
            Sin se smál Xirenině ostrému odsouzení. "Sakra, Kat, tohle nemůžeš vyhrát. Je tu kromě tebe ještě někdo, kdo má rád tvou rodinu?"
            Rezignovaně si povzdechla. "Někdy se mi zdá, že ne."

Další, co jsem si zamilovala, jsou tyhle dvě démonky Simi a Xirena. Tyhle dvě věčně hladové, na nervy lezoucí, po  grilovací omáčce toužící Charontky prostě nejde nemít rád.

"Každý má nárok na svůj názor. To jen, že ten váš je blbý." »» Katra

Sice celkový vztah hrdinů alá láska na první pohled mi zrovna do oka nepadl, ale co, přežít se to dalo a Sherrilyn z toho vytřískala maximum (ony jsou v podstatě skoro všechny vztahy v jejích knížkách tímhle stylem...). Nakonec se vlastně zařadili k mým oblíbeným párům téhle série. Knížky od Sherrilyn mám vlastně celkově dost ráda, ať už sérii Temní lovci, Liga nebo Kroniky o Nickovi, všechno jsou to skvělé knížky, které bych chtěla mít doma, což bohužel zatím nebylo možné. Teď svítá na lepší časy v podobě nakladatelství Ikar, které se rozhodlo vydat během příštího roku zatím první tři knížky temných lovců.
No, takže celá tahle knížka mě dost bavila, byla napěchovaná sarkasmem, humorem, akcí a ráda bych řekla, že romantikou, ale té se tam bohužel moc nenachází, takže vztahu Kat se Sinem. Takže 9/10

Jo, a abych nezapomněla – Sinovi „otroci – poskoci“ Kish a daimon Damien byli taky boží… Damien by si mohl dát s Kat souboj v sarkasmech….

• úryvek kapitoly převzat z sherrilynkenyon.blog.cz
• obrázky z sherrilynkenyon.com

You May Also Like

0 komentářů