RC Review: Stefanovy deníky - Prokletí

by - září 16, 2012

Název: Prokletí
Autor: L.J Smith
Série: Stefanovy deníky
Díl: 3.
Počet stran: 224
Nakladatelství: Fragment
Vyšlo: 2/2012

Anotace: 
Propadli jste zcela Upířím deníkům? Zajímá vás, jaké události předcházely jejich ději? Pak si určitě nenechte ujít další napínavou upíří sérii, ve které vás opět čeká velká dávka napětí, tajemna a romantiky.
Stefan opustil New Orleans a odjel do New Yorku. Slíbil si, že se už nikdy nebude živit lidskou krví, a začal být znovu šťastný. Když už si ale myslí, že konečně opustil svou minulost, zjistí, že před bratrem nikdy nemůže uniknout. Damon má pro oba upíří bratry velké plány, ať se to Stefanovi líbí, nebo ne…
3. díl napínavé série Upíří deníky – Stefanovy deníky.

*¨*¨*

Po fiasku v New Orleans se Stefan rozhodl přesídlit na sever, do New Yorku. Žije tam jako lidská/upíří troska té nejhorší kategorie. Přespává v parku v jeskyni a dodržuje přísnou dietu – pije jen zvířecí krev. Jednoho večera ale narazí v parku na umírající dívku a nakonec, po dlouhém vnitřním monologu, se ji rozhodne zachránit.
Když ji donese k ní domů, zjistí, že její rodina patří k newyorské smetánce a její otec mu nabídne azyl za záchranu své nejmladší dcery Bridget. Stefan si připadá u Sutherlandových jako v pasti. Hlídán, aby se jim nepokusil utéct, zesláblý, že nemůže používat své upíří schopnosti je jim vydán na milost.
Dokonce je donucen dělat Bridget doprovod na večírek. Tam se setkává s tajemným italským hrabětem DeSangue, který se velmi rychle dostal do nejvyšších druhů newyorské smetánky. Není to samozřejmě nikdo jiný než Damon se svým slibem, že dokud bude naživu, udělá Stefanovy z jeho existence peklo na zemi. V zásobě má několik ďábelských plánů a vše se dává do pohybu.

                                                                                                                                         
Jako vždy máme tu čest s moralistickým Stefanem, který se utápí v sebelítosti, jak je k němu osud krutý a nespravedlivý a že Katherin neměla žádné právo z něj udělat takové monstrum. Živí se jen zvířecí krví a je pevně rozhodnutý, že žádný člověk kvůli němu už nikdy nedojde újmy. To se mu ale snaží celkem úspěšně překazit Damon. Výhružkami si ze Stefana dělá poslušného pejska, který zapomíná na svobodnou vůli a ve snaze plnit svá předsevzetí skáče jak Damon píská.
Damon je ještě ďábelštější, nemilosrdnější a ještě víc manipulativní než v dílech předešlých. Zatímco se Stefan stal nikým, Damon je teď hrabě a je jednou z největších hvězd newyorských klubů a plesů. Jako vždy jsou jeho plány zákeřné a hrají jen pro jedno – pro jeho prospěch. Pardon, ještě pro co největší Stefanovo utrpení.
Co mě zaráželo, byla Sutherlandova rodina. Přijali Stefana pod svou střechu a později i Damona bez nejmenších výhrad, u Damona pochopitelné, u Stefana ze začátku méně. Jejich důvěřivost a naivita mě ze začátku… znepokojovala. Jedinou racionální členkou jejich rodiny byla nejstarší dcera Margharet, která není jen tím, čím se může zdát.
*¨*¨*
I přes pár nesrovnalostí, které se mi ale na konci trochu vyjasnily, mě překvapilo, jak dobře se mi knížka četla, pominu-li Stefana. Příběh byl opravdu dobrý a děj plynul rychle, takže jsem se nenudila a knížku přečetla za jeden večer.
Jedna z věcí, která mě taky na knížce bavila, byl tehdejší popis New Yorku. Bylo ho tam tak akorát, aby zaujal, ale ne moc, aby to bylo otravné. A když už mluvím o něčem otravném, musím zmínit umrčenou a nesnesitelnou Brigdet, kterou jsem chtěla zaškrtit pokaždé, kdy se objevila na scéně.
Až na těchto několik nedostatků jsem s knížkou celkem spokojená a zatím ji shledávám nejlepší knížkou téhle série, ale i ostatních deníků, které jsem četla (a to jsem skončila někde možná u 7?). Stefan a Damon si vysloužili 6/10.

Moc děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku knihy.

You May Also Like

1 komentářů

  1. No jo... Stefan si v tomhle díle hraje na trpitele, zatím co Damon... je prostě Damon :D <3 :D
    PS: Pěkná recenze :))

    OdpovědětVymazat