Mám přečteno: Dcera kostí a dýmu

by - ledna 17, 2013

Autor: Laini Taylorová
Série: Dcera kostí a dýmu
Díl: 1.
Počet stran: 368
Nakladatelství: Knižní klub
Vyšlo: 5/2012

Anotace

Co byste dělali, kdybyste se zamilovali do svého nepřítele?
První díl romantické fantasy, která okouzlila svět.

Karou je nadaná, krásná a tak trochu záhadná sedmnáctiletá studentka na pražské umělecké škole. Její tajemství nezná ani její nejlepší přítelkyně Zuzana. Ráda kreslí chiméry, fantastické bytosti, a nikdo netuší, že tato mytická stvoření jsou její rodinou. Přichází a odchází skrze portál za svým zvláštním posláním, kterým ji pověřil čaroděj, který ji vychoval. Neví, že ji sleduje smrtelně nebezpečný a mrazivě krásný anděl, a válka mezi světy dobra a zla brzy vypukne...

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨*¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
Byla jsem opravdu, ale opravdu zvědavá, jak se autorka s tímhle poprala a co z toho vlastně vyšlo. A jsem taky hodně zklamaná, nebo tedy spíš nevím, co si o tom mám myslet. Bylo toho tolik a bylo to tak ujeté, že ať už autorka brala cokoliv, když to psala, chci to taky. Protože stvořit něco takového...

Karou studuje v Praze na umělecké škole. Kreslí krásné a fantastické obrázky, nad kterými se ostatním tají dech a ani ve snu by je nenapadlo, že ty bytosti z jejích kreseb jsou opravdu živé a schovávají se v jednom malém zapadlém krámku v boční uličce. Jenže do toho krámku nevedou jen dveře, je to portál. A jím se z krámku dostane Karou do celého světa. 
A proč? Vyřizuje totiž pochůzky pro záhadnou chiméru, Brimstonea. A když si tak jednou pěkně vyjde ven do Istanbulu (nebo někam jinam?) a narazí tam na záhadného anděla, všechno jde od té doby do háje. A když říkám všechno, myslím tím úplně všechno. Karou je najednouúplně sama, chiméry, její rodina zmizely a ona nemá jak se k nim vrátit a pak je tu samozřejmě tajemný anděl, pardon, seraf, který je její nepřítel, ale vlastně není.

 Je to jízda. Vážně. Nekecám. Možná trošku. Ze začátku se mi to líbilo, pak to ale ovšem šlo všechno do háje. Začalo to autorčinou představou Prahy. Nějak se jí nepovedl její úmysl udělat z Prahy supertajemné místo. A jestli si představuje čechy, tak jak píše? V životě jsem nepotkala nikoho kdo by se jmenoval Kazimír, na jednoho si matně pamatuju z českých dějin. Jo, a kdyby jste nevěděli, jako správná češka bych měla jíst každý den guláš, jmenovat se třeba Světla nebo tak nějak a vyspat se s každým klukem, kterýho potkám. Děkuji pěkně. A česky mluví jenom češi? Co třeba tak naši sousedé, Slováci? Ne? Tak nic no. Jsme prostě jeden osamělý národ. Ale ani mě to nepřekvapuje. Po tom, co jsem od bratránka slyšela, jaké o nás mají v Americe povědomí, přijde mi, že jsme dopadli ještě dobře.
Ale zpět ke knížce.
Karou mi ze začátku přišla celkem sympatická a měla jsem ji ráda. Ale ani Akiva nebyl k zahození. Zvládla bych i častý motiv anděl se zamiloval do démona, tak pojďmě kvůli nám změnit celý svět. To, že se svého nepřátelství vzdali tak snadno už mi přišlo trochu horší, ale prosím pěkně. Ale to co Akiva předvedl, když poprvé uviděl Karou? Podle všeho to měl být neohrožený a nelítostný válečník a uvidí modrovlasou holku a sesype se na hromádku jako domeček z karet? S tím můžete opravdu jít někam.

Celkem vítanou věcí pro mě bylo střídání pohledů, takže jsem četla příběh z obou perspektiv. Ovšem další věc, co mi přišla trochu nedotažená byly některé názvy aneb lucknow a Bullfinch mě prostě z textu bili do očí. Jinak ale co se týká překladu mi přišel docela dobrý, nemůžu ale moc soudit, protože originál jsem neviděla. 
Skákání v čase bylo další nevítanou věcí. Chvílemi jsem se ztrácela kdy je kdy a po chvíli mi to přišlo tak otravné, že jsem nad tím protáčela oči a listovala několik stránek dopředu a nakonec začala i přeskakovat.
Jednou z věcí co se mi líbily by Karouiny modrí vlasy. Protože já sama je chci, tak jsem jimi byla tak trochu fascinovaná, ale nechtějte po mně, abych na knize hledala další pozitiva. Možná ještě obálka. Sice ty stříbrné 'kapičky' nebo co to je ve vlasech jsou pěkné, v celku mi ale vadí to zelené oko.
Asi jsem neměla toho tolik chtít. 4/10

Trailer...



You May Also Like

3 komentářů

  1. 8D Tak to asi poriadne dokazila to Česko 8D asi chcela byť originálna, že tam dotiahne inú krajinu ako Ameriku, ale človek by mal niečo o tej krajine aj vedieť, poprípade ju navštíviť, keď už o nej chce písať 8D dosť zlá reklama pre Česko...
    Obálka sa mne nehorázne páči a dokonca viac ako naša slovenská, veľmi ma fascinuje ten vejár 8P
    Knihu mám doma, chystám sa na ňu, ale ešte neviem kedy, snáď sa mi bude páčiť viac, lebo po prečítaní anotky a celkovo ten námet sa mi zdá dobrý 8) ale zase anjeli? už toho začínam mať tak trochu pokrk...
    Pekná recenzia 8)

    OdpovědětVymazat
  2. Knížku mi pak musíš půjčit! (teda až přijdu do školy :D já ti zase půjčím Ukolébavku ;))
    O Kazimírovi a guláši jsem slyšela, vážně je to tak děsný? :D

    PS: Modrý vlasy? :O ty červený ti sluší víc ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ok :D jdu ale až v pondělí... :D
      Jo, je! Jako fakt chcu vědět, co si to tom budeš myslet ty.
      Hele, jak jsem to počítala, barvu vlasů jsem měnila už 9x... a ta modrá je fakt luxusní... O:-) :D

      Vymazat