RC Review: Nepřítel mého nepřítele

by - února 28, 2013

Autor: Kateřina Petrusová
Série: Bavettovi
Díl: 2.
Počet stran : 368
Nakladatelství: Fragment
Vyšlo: 2/2013

Anotace
Dluhy se musí platit. To ví i bývalá policistka Joan, která má závazek vůči samotnému králi drogového podsvětí. Ten se nyní hlásí o splacení dluhu a jako pojistku unese Joaninu malou dceru Amy. Zvládne Joan zabít Roberta Bavettu, jednoho z vůdců italské mafie, a dostat svou dceru zpět? Co když existuje ještě jiný způsob, jak Amy zachránit?

  ¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨*¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

Když drogový dealer Toro nechal Joan jít, už tehdy jí řekl, že si to v budoucnu vybere. Teď ta chvíle přišla. Unesl její dceru, aby měl na ni nějakou páku a zadává jí nelehký úkol, který se jí, jako bývalé policistce z hloubi duše příčí. Zabít někoho, i když je to hlava místní mafie, je špatné. Jenže přece mají její dceru!
Robert si žije celkem poklidným životem. No tak klidně, jak to jen hlava mafie může mít. Jednou nějaká šílená žena spustí poprask a začne hysterčit v azylovém domě, bohužel je i se svým bodyguardem Johnnym blízko a tak to jedou zkontrolovat.
Objeví tam zoufalou zmlácenou ženu, která se dožaduje přístřeší a odmítá odejít. 
Jak může jedna žena způsobit tolik problémů? 
Joan, alias Jane se dostává Torovým přičiněním do Robertovy blízkosti a má tak jedinečnou šanci ho zabít a mít Amy zpátky. Některé věci se ale nemění, a tak se Robertovi přizná a požádá ho o pomoc. 
Je hřích lhát člověku, který mě učil lhát? Myslím, že ne. 
 (str. 292)

Robert je skvělá postava. Oblíbila jsem si ho už v předešlém díle a když jsem se dozvěděla, že bude mít vlastní příběh, skákala jsem dva metry do vzduchu.
Autorka to skvěle vystihla, protože on je opravdu natolik rozdvojená osobnost jako "Jekyll a Hyde". V jednu chvíli se usmívá, pak zazvoní telefon a on je nepřístupný mafiánský boss. 
Nad jeho logikou jsem se často pozastavovala, ale je pravda, že z jeho úhlu to dávalo smysl. 
Johnny, Robertův boduguard je velkým zpestřením celé knížky. Ne že by to potřebovala, ale i tak. Jeho výroky a hlášky zaručeně vykouzlí úsměv na tváři.
Joan je bývalá policistka a matka. Zásadová s jasnými názory, co je špatné a co dobré má tak nějak problém srovnat se s tím, co je Robert vlastně zač. Zamává mu životem, protože vůbec není taková žena, na které je on zvyklý... ne soběstačná, umí se bránit a je vtipná, místy až sarkastická...

Na tuhle knížku jsem se těšila moc a moc. Ať už kvůli Robertovi, nebo že jsem si oblíbila Katčin styl vyprávění, který vás chytne a pustí až na konci knížky. A mezi tím celou dobu doufáte ve šťastný konec, aby to těmhle dvěma vyšlo.
Příběh je vtipný i napínavý. Jednou z věcí, co se mi taky líbila, byla sprostá slova na doknalé dokreslení atmosféry, protože někteří autoři se toho bojí (dle mého názoru).


Jak tuhle knížku začnete číst, nebude litovat toho, že jste ji otevřeli.
Tak nějak podvědomě budute vědět, kam to celé směřuje a jak to dopadne, ale to neznamená, že Katka v knížce nevymyslela několik záludností a překvapivých scén - a nemyslím to ve zlém.
Všechny charaktery jsou propracované a všechno klape jako na drátkách a Katka jen dokazuje, že je jednou z nejlepších českých autorek z nějakého důvodu.
Já prostě nemůžu jinak, tahle knížka si 10/10 zaslouží. I když takové slaďárny nejsou mým typickým žánrem, téhle knížce klidně ustoupím. 
A co se týká pokračovaní, jestli se ho dočkáme v knižní podobě netuším, každopádně Katka na bez-hranic.cz píše povídku o Henrym, takže můžeme jen doufat. :)

Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku knihy.
Knížku si můžete objednat zde.

You May Also Like

0 komentářů