RC Review: Řez

by - února 12, 2013

Autor: James Hayman
Série: ??? (asi žádná)
Díl: 1.
Počet stran: 304
Nakladatelství: Fragment
Vyšlo: 11/2012


Anotace
Detektiv Michael McCabe chce svou malou dceru vychovávat daleko od násilného prostředí velkoměsta. V klidném Portlandu ale čeká zkušeného policistu šok. Během vyšetřování se už setkal s hroznými věcmi, ale místní vrah je pro kriminalisty jako noční můra. Dívce, která je nalezena mrtvá na skládce, někdo s chirurgickou precizností vyřízl srdce. Ve stejný den, kdy je objeveno tělo, zmizí další mladá žena. McCabe je přesvědčený, že za oběma zločiny je jeden člověk. Co odhalí pátrání, jehož stopy vedou až do místní smetánky? Kdo se skrývá za tváří zkušeného zabijáka? Začíná závod s časem, ve hře je život unesené ženy...


¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨*¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
James Hayman je stejně jako jeho postava, detektiv McCabe rodilý newyorčan. Narodil se v Brooklynu, ale vyrostl na Manhattnu. Promoval na Brownu a pak strávil víc než dvacet let na Madison Avenue a psal scénáře pro reklamy a vypracoval se k pozici hlavního kreativního ředitele jedné z nějvětších reklamních agentur v New Yorku.
V roce 2001 se přestěhoval se svou ženou do Maine a dal se do psaní své prvotiny, toho díla, v originále The Cutting.

Nakladatelsví Fragment by mělo 23.4.2013 vydat další díl Mráz s detektivem McCabem v hlavní roli.


Když Mike McCabe odešel před třemi lety z New Yorku a přijal práci v Portlandu, netušil, že by někdy ještě mohl řešit přápad sériového vraha.
A ten, který jim tam teď řádí, jim nedá v klidu spát. Když na skládce najdou tělo mladé dívky, které bylo s precizností vyjmuto srdce, začíná závod s časem, protože se ukáže, že zmizela další mladá žena.
A když se McCabovi povede zjistit vzorec mezi vraždami, fakt, že mají jen týden na to, aby  ženu našli živou není zrovna dvakrát povzbudivý.
McCabe má za to, že za tím stojí jeden člověk a nezastaví ho ani fakt, že jeho vrchní nadřízený není zrovna šťastný, že vyšetřuje vysoce postaveného člena exkluzivního měststkého klubu, který by mohl mít s vraždou nějakou souvislost.
*
"Odběr?"
"Ano, odebíráme srdce pro transplantaci. Lépe řečeno, kolega chirurg v New Hampshiru odebírá srdce."
"Vy říkáte vyjmutí srdce z těla odběr?" Ten výraz se McCabovi zdál trochu morbidní.
str. 67
*

Portland by měl být bezpečné město. I to byl jeden z důvodů proč se sem stěhoval po rozvodu se svou dcerou Cassey, která mu byla svěřena do péče. 
Proto musí McCabe chytit toho vraha co nejdřív. Jako pomocnici má celé policejné oddělení v Portlandu a svou parťačku Maggie Savage, ale ani tak nejde vyšetřování nijak hvězdně rychle.

Detektivky nejsou mým zrovna obvyklým žánrem, ale už jich mám taky pár přečtených. I tak jsem ale nevěděla co vlastně očekávám od téhle knížky a to byl trochu problém.
Který jsem ale zhruba po třeceti stranách překonala a vesele četla dál a nechala se pohltit příběhem, takže jsem knížku přečetla na jeden zátah.Taky jsem se možná dozvěděla víc o kardiochirurgii víc, než jsem chtěla...

McCabe je sympatický čtyřicátník, který rád podléhá skleničce dobré whisky. Kromě kouření, se kterým už ale dávno přestal nemá víc záporných vlastností. Možná je trochu paranoidní, ale to se u poldy počítá spíš k dobrému. 

Naproti všem těm paranormálním příběhům, bylo tentokrát milé vidět člověka bojovat s monstrem, které ale bohužel bylo nic jiného, než zvrhlý bezcitný člověk.

Jednou z věcí, která mě udivovala byla uvěřitelnost. Hlavně co se týče policistů. Ano, byla tu nějaká klišé - a ne, nebyly to koblihy! Ale zajímalo by mě, jestli James neslídil na policejní stanici, jinak si to nezvládám vysvětlit. Nebo možná vyslcýhal poldu...


*
Tasco odešel. McCabe a Lund šli za ním, právě včas, aby viděli Spencera v jeho módním svetru a Sheldona Thomase v proužkovaném obleku mizet za zavírajícími se dveřmi výtahu. "No, jednu věc víme jistě," řekl McCabe a díval se přitom na Burta Lunda v jeho pomačkaném obleku, jak šel vedle něho a nesl si v hrsti lentilky, které cestou chroupal.
"Ano? A co to je?"
"Že jejich strana je líp oblečená než naše."
str. 255
*

Český překlad nemůžu moc soudit, protože originál jsem neviděla, ale i tak v knížce najdeme chyby, které by tam neměly být a když jsem na jedné stránce četla 12x "zeptal/a se" tak jsem kroutila hlavou. Vím, že se s tím nedá nic dělat, ale to je nejspíš jen jeden z nálesledků, že kniha je autorovou prvotinou a místy to jde poznat.
Ovšem těch míst není moc a rozhodně to není v dějové lince. Ta je vymyšlená tak dobře, že ani po výcviku několikaletého sledování všemožných kriminálek jsem vraha odhalila až na 175 stránce a ne hned na začátku, jak mívám ve zvyku.
Příběh je vyprávěn z několika pohledů a dozvídáme se tak hodně zajímavých věcí, kterých bychom se jinak nedočkali a které by chyběly ve skládačce. Takže já to považuju jen za přínosné, i když vím, že některým to může vadit.
Celkové zhodnocení mi vychází velmi dobře. Po tom, co jsem proškrtala všechny plusy a mínusy jsem se dostala na 8/10, což není na první dílo vůbec špatné a já jsem tak zvědavá, co bude McCabe řešit příště.

Velmi děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku knihy.
Knížku můžete pořídit zde, na stránkách nakladateltví Fragment.

You May Also Like

0 komentářů