RC Review: Stefanovy deníky - Stopy minulosti

by - února 06, 2013

Autor: L. J. Smith - Kevin Williamson - Julie Plec
Série: Stefanovy deníky
Díl: 4.
Počet stran: 240
Nakladatelství: Fragment
Vyšlo: 10/2012

Anotace
Propadli jste zcela Upířím deníkům? Zajímá vás, jaké události předcházely jejich ději? Stefanovy deníky odhalují temnou minulost dvou znepřátelených bratrů, kteří se marně snaží utéct děsivému osudu. Uběhlo dvacet let a Stefan se přestěhoval do Anglie. Jeho poklidný život na statku na venkově přeruší zprávy o vraždách v Londýně. Pachatelem je podle novinářů Jack Rozparovač, ale Stefan si je jistý, že jde o dílo upírů. Rozhodne se vraha vypátrat a zabránit dalším zločinům. Stefanovi i Damonovi hrozí nebezpečí, znovu je dostihla minulost...

 ¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨*¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
Pryč je ten Stefan, hodný chlapec, který poslouchal otce a chtěl se na jeho přání oženit. Pryč je ten chlapec, který se zamiloval do Katherine, upírky, která ho nakonec přeměnila také v upíra.
Pryč je i Stefan z New Orleans a z New Yorku. 

Po dvaceti letech Stefan ještě pořád dodržuje svůj morální kodex. Živí se jen na zvířatech a neubližuje lidem. Snaží se co nejlépe začlenit do společnosti a momentálně dělá správce na jednom malém statku vzdáleného pár hodin od Londýna.
Jeho pomíjivý klid končí, když si na cestě do Londýna přečte noviny a zjistí, že tam řádí brutální vrah známý jako Jack Rozparovač. Ve společenské rubrice ho také zaujme jedno jméno. Hádejte jaké. DeSangue. Oblíbené Damonovo příjmení, které používá ve vysokých kruzích.
Takže v Londýně se bude muset potýkat nejen s vrahem, ale i se svým bratrem. Ale pohrává si s myšlenkou... nejsou ti dva vlastně jeden?
*
Dal jsem si velký lok sherry, opřel se o opěradlo židle a setřásl ze sebe zneklidňující vzpomínky na svůj zlý sen. Katherine byla mrtvá, Damon nejspíš taky. Skutečnost byla tady, přede mnou.
str. 20
*

Ani tentokrát nejse ušetřeni Stefanových moralistických proslovů. Tentokrát ale v menší míře a příjemnějším znění, takže to tolik nevyčnívá z textu. Je vidět, že prošel po těch dvaceti letech opravdu aspoň malou změnou a uvědomil si své možnosti. Už se tolik nelituje a spíš přemýšlí a plánuje do budoucnosti.
Události v Londýně mu ale naruší plány, takže je nutný svou situaci přehodnotit. A čelit nastalým podmínkám, což také znamená setkat se s bratrem.
Damon. Ani ten nezůstal nepoznamenán časem a jeho chování je snad ještě zákeřnější a nevypočitatelnější. Protože je takřka nemožné, aby svému bratrovi odpustil. Jenže tak se to na první pohled jeví. Sice tu jsou kousavé narážky na Stefana zachránce. Ale určitě to není ten Damon, který se rozhodl udělat svému bratrovi ze života peklo. 

Celková zápletka je dobrá. Záhadný vrah si vybírá ženy z nejnižší vrstvy společnosti, kterým pak rozerve hrdlo a vykuchá je. Povolaný Stefan samozřejmě poznal práci upíra.
Byla jsem příjemně překvapená překladem, protože v předešlých dílech mi přišly nějaké věty dost kostrbaté, tentokrát se mi příběh krásně četl a jazyk mi přišel celkem přiměřený na 19. století, ale co já vím, jak se tehdy mluvilo.
*
V tom jsem ucítil, jak mi někdo poklepal na rameno. 
Otočil jsem se.
A tam, se širokým úsměvem, tmavými hustými vlasy a nevyzpytatelným výrazem, stál Damon.
str.99
*

Shrnuto a podtrženo, čtvrtý díl se nemusí za nic stydět. Je to vlastně první kniha z celé série jak Upíří nebo Stefanovy deníky, kterou jsem si opravdu užila, a její čtení mě bavilo.
U Stefanových deníků mám naštěstí jiný pocit než u UD a to, že kvalita každým dílem stoupá, takže ať už to píše kdokoliv, každým dílem se zlepšuje a to v každém ohledu.

Celý příběh je vystupňován do napínavého konce, kde se nakonec dozvídáme, že se bratři své minulosti nezbavili. Ať už to zkoušeli jakýmkoli způsobem, stejně je dostihla.Je to celkem politováníhodné, že ani jednomu se to nepovedlo, i když se mohli snažit jak chtěli.
Nikdy jsem si nemyslela, že bych jakoukoli knížku z téhle série mohla ohodnotit 7/10, ale je to tak. Tenhle díl si to určitě zaslouží a já se těším na ten další, který přímo navazuje na tento. 


Velmi děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku knihy.

You May Also Like

6 komentářů

  1. Tenhle díl mi již klepe na dveře v čekárně - doopravdy se na něj těším. Jinak, skvěle napsaná recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) A knížka je vážně dobrá... až jsem se divila :)

      Vymazat
  2. Rada by som si túto sériu prečítala 8)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když překousneš první dva díly, pak už je to vážně čím dál lepší... jsem zvědavá na 5. díl :)

      Vymazat
  3. Skvělá recenze, taky si chci knížku přečíst. :)

    OdpovědětVymazat