RC Review: Nechtění

by - března 17, 2013

Autor: Kristina Ohlssonová
Série: Fredrika Bergmanová
Díl: 1.
Počet stran: ?
Nakladatelství: Kniha Zlín

Vychází 29.3.2013

Anotace
Z rychlíku X-2000, který přijel na stockholmské hlavní nádraží, zmizela malá holčička. Policie začne brzy podezřívat jejího otce, na jehož dopadení vynaloží veškeré síly. Na jiném místě ve Švédsku se zatím před mužem, kterého zpočátku považovala za svého vysněného prince a osvoboditele, skrývá mladá žena. Dobře ví, proč holčička zmizela, a chystá se k dalšímu útěku. Policejní vyšetřování vede legendární komisař Alex Recht, kterému pomáhá horlivý kriminalista Peder Rydh a v neposlední řadě Fredrika Bergmanová, jejímž původním záměrem byla kariéra houslistky. Místo toho však skončila na policii a teď musí ze všech sil bojovat proti větru, aby zavedla vyšetřování jiným směrem, než tím, který se v první chvíli zdál nejpravděpodobnější. Případ plný rafinovaného zla zatím narůstá do stále větších rozměrů. Vyšetřovací tým nemá času nazbyt, pokud nemá dojít k dalším ztrátám na životech. Kolik mají času, než pachatel udělá další tah? A kdo je záhadná žena jako stín? Je třeba ji najít, aby na své místo zapadl i poslední kousek skládanky?


¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨*¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
 Kristina se narodila v lednu 1979 ve Švédsku. Vystudovala politologii a pracovala jako analytička v Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, na švédském Ministerstvu zahraničních věcí a na švédském Policejním prezidiu.
Svou literární kariéru zahájila v roce 2009 detektivním románem Nechtění. Její druhý román Sedmikrásky byl v roce 2010 nominován na nejlepší švédský detektivní román roku. V letech 2011 a 2012 vyšly autorce další dvě díla: Andělé strážní a Oběti ráje.

Podle Kateřiny Krištůfkové, která překládá detektivky Joa Nesboho,  je Kristina Ohlssonová jediná, která se mu může vyrovnat.
Já se k téhle knížce dostala díky RC od Kniha Zlín, za což jim mockrát děkuji, protože jinak bych si k tuto skvělou knížku asi nepřečetla.

Když z vlaku zmizí kvůli nepozornosti matky malá holčička, jsou přivoláni vyšetřovatelé Švédské policie.
Tým v čele s Alexem Rechtem má za úkol dítě najít. Jenže nic není takové, jak se na první pohled zdá. Policisté zjistí, že jsou po špatné stopě a mezi tím dostane matka uneseného dítěte balíček, který jim potvrdí, že tu jde o únos.
Snaží se urychlit vyšetřování, ale tápou, protože záhadný pachatel je vždy o krok před nimi.

Dalším kladem knihy jsou velmi vydařené charakteristiky všech postav. Hlavní vyšetřovatel Alex Recht je policista, který za sebou má odslouženo už víc jak čtvrt století. S únosy dětí se setkal už několikrát a proto zavádí klasický postup vyšetřování, který se ale ukáže jako úplně mylný.
Jeho spolupracovníkem je mladý kriminalista Peder Rydh, který srší nadšením a elánem pro práci u policie a horlivě se snaží případ vyřešit. Bohužel, o co to má lepší v práci, má to horší v soukromém životě a s tímhle případem to bude mít těžké obojí...
Frederika Bergmanová  vlastně vůbec nechtěla být policistkou. Osud ji ale zavál jiným směrem a jako civilistka mezi policisty to taky nemá jednoduché. Podle ostatních jí chybí instinkt, jedna z nejdůležitějších schopností vyšetřovatele. Ovšem není to nikdo jiný než Frederika, kdo přinese nový pohled na případ a všechny tak zavede správným směrem.
Dokonalé popisy a zkroucené představy spravedlonosti se nám dostává i na straně "zla", kde autorka skvěle vystihuje myšlení hlavního padoucha.

Z celé knížky na vás dýchá depresivita tohoto případu a já soucítla s policisty, na které toho bylo prostě hodně.
Knížka potřebovala pár stránek na rozjezd a pak už to byla jízda z kopce s větrem v zádech.
Kromě hlavní dějové linky, tedy vyšetřování, tu jsou nastíněny osobní životy vyšetřovatelů a ostatních. Jeden příběh mi přišel v podstatě zbytečný a nechápu, jakou funkci v celé té knize měl, pokud s ním tedy autorka nepočítá do pokračování (které by mělo vyjít v říjnu 2013 pod názvem Sedmikrásky).
Malý problém u mě bohužel nastal u názvů měst. Protože krkolomné názvy těch švédských jsem si nemohla zapamatovat, místy tápala, kde to vlastně jsem. Odhalit pachatele v téhle knížce se mi povedlo odhalit dříve než vyšetřovatelům a se zvědavostí jsem četla dál, jestli jsou moje domněnky správné.
Celkově se mi kniha líbila, byla velmi čtivá, skoro jsem se od ní nemohla odtrhnout, bohužel ale kvůli otravné instituci jménem škola to bylo nutné. Knížka si ode mě vysloužila krásných 9/10, i když jsem uvažovala nad plným počtem. Ale musím si něco nechat na příště.

Ještě jednou děkuji Kniha Zlín za RC výtisk knihy. Můžete si ji objednat zde.
Recenzi najdete také na severskedetektivky.cz

You May Also Like

1 komentářů

  1. Víš co se říká :) Když odhalíš vraha dřív než na konci knihy není to na plný počet bodů, pokud to ovšem není úmyslně :) Super recenze, zaujalo mě to! :)

    OdpovědětVymazat