Film: Vampýrská akademie

by - března 07, 2014



Celá nadšená jsem odpočítávala dny do 14.2. Samozřejmě, že ne kvůli Valentýnovi. Já měla v plánu něco mnohem mnohem lepšího. A to jít do kina na Vampýrskou akademii. Jenže pak jsem se dočetla,  že u nás bude premiéra posunutá, tak jsem si trochu pomrčela a pobrečela a zalezla do kouta sledovat trailery.

Dnes se ale mé čekání vyplatilo a po tom, co jsem konečně byla schopná najít někoho, kdo by šel do kina se mnou a dokonce jsme se domluvily, kdy a kde, byly jsme připravené vyrazit.

Pozor, v následující části se s největší pravděpodoností vyskytnou spoilery.

Edit: původně jsem to chtěla pojmout jako recenzi, ale při momentálním rozpoložení nejsem něčeho takového schopná, takže to berte jako konstatování pocitů a postřehů :)






Tentokrát kupodivu bez popcornu, vybavená jen perlivou vodou jsem skepticky usedla v očekávání totálního fiaska.
U úvodních reklam jsem měla na kamárádku pár kousavých poznámek, kde jsem nadhodila, jak málo toho podle trailerů čekala...
A pak už to konečně začalo... a ono to bylo dobré. Moc dobré.




Zoey Deutsch, která byla notnou částí fanoušků propírána a kritizovaná jako absolutně nevhodná, to po celkovém ohledu zvládla na jedničku z hvězdičkou. Nemyslím si, že mohli vybrat líp.
Její ztvárnění paličaté a impulzivní Rose, které nechybí ani odvaha a bez přemýšlení se vrhne před svou nejlepší kamarádku Lissu, aby ji zachránila. Koneckonců to je její povinnost jako strážce. Ale ona to dělá proto, že Lissa je pro ni jako sestra. Ty dvě spolu mají pouto -doslova- a jejich vzájemný vztah byl na plátno přenesen skoro tak věrohodně, jako byl popsaný v knížce.
Čímž se dostávám k Lucy Fry, která hrála Lissu. Po pravdě, já s ní ze začátku měla problém, protože mi nepřišla dostatečně jemná a zranitelná. Nakonec se s tím poprala i Lucy a já jí tu Lissu věřila.

A pak je tu největší překvapení. Aneb já zjistila, že existuje něco, nebo lépe řečeno někdo, kdo mě dokáže přimět, abych měla ráda Christiana. A ten někdo se jmenuje Dominic Sherwood.
V knížkách jsem se s Christianem vždycky prala a dokázala ho stěží tolerovat. Dominicovi se ale povedlo vystihnout jeho temnou povahu a sarkastický humor tak dokonale, že polovině věcí, co řekl jsem se smála. Za zmínku hlavně stojí chvíle, kdy Christian mluvil s Rose. Smála jsem se ještě víc, než u knížky.

Jediná osoba, se kterou jsem byla vyloženě nespokojená byla Olga Kurylenko. Ředitelku Kirovou jsem si totiž představovala úplně jinak, v první řadě asi tak o minimálně dvacet let starší a v řadě druhé, trochu... jak to říct? Stabilnější? Vyspělejší? Prostě ne jako potrhlou, psychicky nestabilní a namyšlenou krávu, které by člověk nesvěřil na hlídání ani psa. Natož, aby vedla školu.


A pak je tu on. Bůh v koženém kabátu.
Já se už od začátku modlila, aby do té role neobsadili Bena Barnese. Byl ho ve fan-castu plný internet, ale mně se prostě na Dimitrije nehodil.
Proto jsem skákala až do stropu, když vybrali Danilu. On je totiž na sto procent můj Dimitri. Tak jsem si ho představovala. Až na ty chybějící břišáky. Ale k tomu se ještě dostanu.
Bylo tam pár momentů, kdy byl prostě směšný, to ano. Zrovna jedna scéna na začátku, kdy cvičil na kruzích. To jsem vyprskla smíchem, že se po mně málem otočila půlka poloprázdného kina, další, kterou zmíním, byla až ke konci, kdy Dimka vypadal, jako by se snažil meditovat nebo tak něco a já to nazvala pokusem o tai-chi.


Takže. Tohle byly moje zestručněné pocity ohledně hlavních postav. Teď přejdeme k ději:

Abych to zopakovala tak potřetí, vážně jsem nic moc neočekávala.
Doby, kdy jsem četla knížku, jsou už dávno pryč a tak jsem měla pár detailů zpřeházených, ale i tak mi bylo jasné, že ve filmu se občas dost odklonili od knižní předlohy.
A víte co? Ono to vůbec nevadilo. Teda aspoň mně.

Film byl sice pojatý spíš vtipně a ve chvílích, kdy byla Rose vypravěčkou i ironicky, což se mi trochu pralo s občas pochmurnější atmosférou knížky. To ale vzápětí dorovnala scéna, kdy si tam filmoví tvůrci přidali strigoje, se kterými jsme měli v první knížce tu čest až na samém konci. Tady měli více méně akční bojovou scénu, která vůbec ničemu neuškodila a vlastně podtrhla celou atmosféru morojského světa.

Další věcí byla Rose vs. ostatní v honbě za informacemi. Na rozdíl od knížky se polovinu věcí dozvídala od někoho úplně jiného a dokonce jsme zjistili, že na akademii znají něco jako DVD.
Ale malá rada pro Kirovou: není dobrý nápad nechávat bezpečnostní nahrávky na nechráněných místech. Zvlášť, když je Rose Hathaway zpátky ve škole a prahne po tom, dozvědět se, co se stalo s profesorkou Soňou Karpovou.


Jedno větší mínus jsem na filmu přece jen našla. A to jistou uspěchanost a nenávaznost různých scén aneb hned je tu flashback do minulosti, pak je tu trénující Rose, která je v hlavě Lissy, která je momentálně s Christianem a najednou zas flashback a ejhle! Potrhlá profesorka Karpová.
No prostě to bylo lehce zmatené a až násilně sestříhané.
Co mě zamrzelo byl uspěchaný začátek vztahu Lissy a Christiana. Je mi jasné, že tvůrci měli co dělat, aby do filmu narvali všechno, ale jejich v podstatě neexistují postupné sbližování přešlo v okamžité flirtování.
A když už jsme u zmařených pokusů, dost mě mrzel i závěr s Dashkovem a hlavně psychopsy. Zaprvé vypadali jako opelichané potvory a za druhé, podle mě ta scéna mohla dostat taky mnohem víc prostoru, než z nich udělal Christian grilovaný hafany...


Celý film jsem prokládala hláškami a myslím, že kámoška Aďa, co seděla vedle mě, ze mě musela být chvílemi zoufalá, protože já mám potřebu komentovat takřka všechno.
Abych vypíchla jednu hlášku... ve chvíli kdy přišlo na muchlovací scénu u Dimitrije v pokoji a tričko šlo pryč, ode mě možná až trochu moc nahlas zaznělo: "Kde má Dimka sakra břišáky?!"
Dostalo se mi od Aďi odpovědi: "Utekly."


A když jsem poprosila Zuzku a Aďu, aby mi VA popsaly v pěti slovech, dočkala jsem se tohohle:


Zuzka:
jak jsi chtěla 5 slov na VA...:
1) Chci 
2) jít 
3) na 
4) 300 
5) ! :D
Abych to uvedla na pravou míru, překecala jsem totiž Zuzku, aby s námi šla na VA na úkor 300:Vzestup říše. Což znamená, že v následujícím týdnu se půjdu podívat do kina na přešperkovaného maniakálního šílence.

Aďa spolupracovala trochu líp:
"hej no bylo to super :3 daleko lepší, než jsem si myslela... Dimitrij a Rose (y) akorát Lissu mohl hrát někdo jiný, nepřišla mi až tak pěkná, jak je popisovaná..."


A abych tuhle sálodlouhou recenzi ještě shrnula já:

Film se mi hodně líbil. Rose jsem si zamilovala, Lissu akceptovala, Christiana oblíbila a Dimitrimu finálně propadla. Sice jsem mu občas nevěřila ty pohledy, co házel po Rose a taky jsem čekala, že Roza bude mít to z trochu víc znělé. Vlastně jsem čekala i trošku hrubší ruský přízvuk.
Velká pochavala patří i za výběr kampusu, který dokonale dokresloval atmoséru, zvlášť při morojském nočním režimu.
Dlouho jsem přemýšlela jak film ohodnotit. Vzhledem k tomu, že knížce jsem dala 9/10 a film bohužel tak dobrý nebyl, dostane jen 8/10. A já mám momentálně lehkou depresi, protože to chci prostě vidět znovu!

A má otázka pro Vás:
Viděli jste VA, nebo se na ni chystáte do kina? Pokud ne, tak proč? Nelíbily se Vám knížky nebo nemáte čas? :)

You May Also Like

6 komentářů

  1. Na film se chystám jít do kina, jenže u nás je myslím až někdy 17.3. takže si musím ještě chvíli počkat :D :D..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Yaay, tak to bych nechtěla... já byla na prášky už z toho, že jsem šla "až" teď... :) a to u nás byla oficiální premiéra, myslím, že včera?
      No, každopádně si to užij :)

      Vymazat
  2. Ja som do kina chcela ísť veľmi, ale zistila som, že v našom CineMaxe pojem Upírska akadémia nepoznajú. -_- Každopádne, sa na film už teším a som zvedavá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V pohodě, tady neznají dokonce i pojem Divergent, takže mě už nic nepřekvapí :D

      Vymazat
  3. jop,přesně tak :33 a taky chci jít znova!! :DD

    OdpovědětVymazat
  4. Do kina chodím docela ráda, ale stále častěji si kupuji blueray a zařídím si zapůjčení projektoru. Doma si to někdy užiju více. Bez lidí, kteří srkají coca colu anebo drobí popcorn. Ještě lepší jsou ti, kteří půl filmu koukají do telefonu, na kterém mají naprosto přepálený jas. Takže některé filmy raději doma. :)

    OdpovědětVymazat