Review: Transformers - Age of extinction

by - června 26, 2014




Transformeří čtyřka je tu, tentokrát s velmi pozitivním podtitulem Age of extinction. Po krátkém přemlouvání jsem se nechala  kamarádkou zatáhnout do kina, přičemž moje peněženka opět zaplakala.
Ani jsem se moc netěšila, očekávala jsem nějakou dvouhodinovou vymývárnu mozku, ale dozvěděla jsem se, že to bude 165 minutová vymývárna mozku, což mě moc nepotěšilo. 


Totálně nové herecké obsazení.
Začínáme 5 let po válce decepticoni x autoboti. Chicago je zničené, ale to je úplně fuk našemu hlavnímu hrdinovi, Cadu Yeagerovi z Texasu. Vede si svou malou neúspěšnou dílnu s nefungujícími vynálezy a snaží se dokopat svou dceru Tessu k maturitě, mezi jiným, má Tess i zákaz randění.
Ale všechno se změní v den, kdy najde starý nepojízdný nefunkční náklaďák, a ano, jak jistě správně tušíte, jedná se o Optima Prima. Jenže je tu zádrhel – všichni Transformeři jsou považovaní za nepřátele lidstva a proto je vyslaná speciální jednotka, která Cadovi totálně zdemoluje dům i dílnu a k tomu všemu se i setkává s přítelem své dcery. Shane je Ir, jezdí rallye a Cade ho z hloubi duše nesnáší.

Povede se jim všem zdrhnout, najdou další torzo autobotů, kteří se ukrývají v Grand Canyonu a je mezi nimi třeba i samuraj-autobot a kovboj-autobot. A samozřejmě Bumblebee, ze kterého se ale stal nesnesitelný puberťák.
Tady se dostává konečně na scénu arogantní vynálezce Joshua, který se snaží vytvořit vlastní transformery, což je důvodem, proč jsou všichni již existující loveni.


Tenhle boj o životy všech zúčastněných se dá rozdělit na dvě části – odpovídá tomu i přestávka, za kterou jsem děkovala bohu, i když jsem ateista – první – seznamovací, kterou bych nejraději zkrátila ještě na polovinu, jenže pak by to asi nedávalo smysl. A druhou, kde se to konečně rozjede. Prvním takovým spouštěčem je unesená Tess, což samozřejmě Cadea vyburcuje k maximálnímu výkonu, přičemž dokonce zjistí jak aktivovat a střílet mimozemskou zbraní.
V této části uvidíme třeba transformerský trůn, který jako by vypadl z oka trů z Game of thrones/akorát si nahraďte meče kabely a jinými mechanickými nesmysly.
Nebo transformeří dinosauři (=dinoboti) – nekecám – a Optimus Prime jedoucí na transformeřím T-Rexovi. Ale vážně, já chci taky jednoho.


Na konci se samozřejmě nevyhneme Optimově krátkém proslovu o neútočení na Zemi bla bla bla…
Taky musím podotknout, že tohle byl jeden z mála filmů, u kterého oceňuju 3D provedení, protože to opravdu vyniklo… a navíc to trochu zjemňovalo moje trauma z dabingu, na který jsem alergická.
Hrají k tomu super soundtracky od Steva Jablonskyho a občas do toho zapějí Imagine dragons pecku Battle Cry.

Sečteno a podtrženo, bylo to mnohem lepší, než jsem čekala. I když u první části jsem usínala, ta druhá mě nakopla. Tak nějak jsem si myslela, že tohle je třeba poslední díl, ale tvůrci si na konci udělali prostor k natočení jednoho, možná i dvou dalších. A samozřejmě zničili další město.
Napsáno ještě v euforii, asi hodinu po konci filmu, 85% a já se jdu balit na dovolenou, nebo nikam neodletím. :)

You May Also Like

1 komentářů