Recenze: Šepotání

by - srpna 04, 2016

Goodreads
Autor: A. G. Howardová
Série: Šepotání
Díl: 1.
Počet stran: 416
Vazba: Pevná
Nakladatelství: CooBoo
Vyšlo: 4/2015



Alenka v Říši divů tak trochu jinak. Tak trochu HODNĚ jinak.

Některým by se mohlo zdát, že slyšet šepotání květin a hmyzu je dar. Pro Alyssu Garderovou a její rodinu je to ale spíše prokletí. Jejich předkyní byla totiž Alenka. TA Alenka. Co se zatoulala a spadla do králičí nory.
Co vám ale příběh od Lewise Carolla neříká, je, jakou Alenka natropila v Říši divů neplechu. A když se zhorší stav Alyssiny matky (která je zavřená v sanatoriu), nemá dívka jinou možnost než přijmout rodinné dědictví a vydat se na cestu, na jejímž konci to snad všechno dobře dopadne.
Tohle ale není pohádka, a tak se to zamíchá už na začátku. Místo, aby šla Alyssa na svou „misi“ sama, se k ní shodou okolností připojí Zach. Kluk od vedle, sexy a samozřejmě Allysina tajná láska už od dětství. A protože jeden chlap je málo, jejich průvodcem v Říši divů se stává Morfeus. Tajemný, opět sexy, a s Alyssou ho pojí minulost, na kterou si ona ještě nevzpomíná. V Říši divů není NIC, jak se to může na první pohled zdát a jeden se tu musí mít před podsvětníky a jejich intrikami na pozoru. Jste připravení na výlet králičí norou?


Abych byla upřímná. Těžce jsem si zvykala na Alyssu. A Zacha nemám ráda. A Morfeus je bůh. Ale vezmeme to postupně.
Morfeus.
Autor

Alysse je šestnáct a nějaké drobné. Zažila si toho v dětství hodně, vychoval ji v podstatě otec, protože matka je zavřená v blázinci, a i když nemám nic proti šílenství, tak preferuju trochu jiný druh šílenství. Ano, je ve věku, kdy chce každá holka přítele a prožívá první lásku a bla bla bla… Alyssino chování se ale vymykalo všem měřítkům, které znám. A to jsem toho už přečetla hodně. Řekla bych, že s tou holkou je to jako na horské dráze, ale ani tam nejsou takové výkyvy. Ale abych na ni jen nenadávala. Je pohotová a chytrá a má dobré srdce. Což mě přivádí i k naivní, ale to se zas dostanu tam, kam nechci.
Zach. Ne. Zach je takový ten prototyp ctnostného rytíře na bílém koni, který se objeví, aby ochránil hrdinku před vším špatným (v tomto případě je to Zach x celá Říše divů – v čele s Morfeem). Byla jsem z něj zmatená. Má mu být devatenáct a přitom jeho chování bylo bližší Alyssině šestnáctce. Má přítelkyni, Alyssu celé roky považoval za mladí sestřičku a choval se tak k ní a najednou se k ní v Říši divů začne chovat majetnicky, protože se na scéně objeví nějaká konkurence? Ne, chlapče, takto se to nedělá.
A aby byl milostný trojúhelník kompletní, prosím, s potleskem přivítejte Morfea. Pokud zůstaneme u prototypů, tak tady to bude zákeřný manipulátor. Moc ráda bych se o něm a jeho (někdy temných a sobeckých) pohnutkách rozepsala, bohužel bych vám tím ale zkazila zážitek ze čtení.

Zdroj
Perfektní popis této knížky je asi všem známý výrok Kočky Šklíby „We’re all mad here.“ Protože už od začátku vám to takto připadá. Alenka v Říši divů je nevinná pohádka pro děti. To co s ní A.G.Howardová udělala mi hlava nebere. V tom dobrém slova smyslu.
Knížka je tak trochu brutální, tak trochu hororová. Už po pár stránkách v Říši divů zjistíte, že to opravdu není místo, kde byste se chtěli ocitnout. 
Chtěli jste někdy potkat Bílého Králíka? Věřte mi, nechtěli. 
Stvoření v Říši divů jsou roztodivné kombinace takových živočichů, že je až z podivem, jak to vlastně autorku napadlo.
Knížka krásně odsýpá, možná ze začátku, než si zvyknete na nový svět, vám to přijde kostrbaté, ale po pár stránkách se připravte na parádní jízdu, na jejímž konci budete lovit dolní čelist z podlahy. Právě vyšperkovaný konec knihy mě přiměl změnit hodnocení z 3 hvězdiček na 4, což na mé stupnici znamená 7/10.

Za zmínku stojí také úžasný překlad, se kterým si paní překadatelka zjevně pořádně vyhrála a zelená barva, ve které je knížka natisknutá. 



You May Also Like

2 komentářů

  1. O této knížce jsem doteď vůbec neslyšela, já teď dočetla Zmizelou a přemýšlím, na co se vrhnu teď :)

    BLOND SITE

    OdpovědětVymazat
  2. Tahle knížka mě vždy v knihkupectví přitáhne svou obálkou. Nikdy jsem ale neuvažovala, že bych si ji přečetla, protože z young adult už pomalu odrůstám, a navíc kvůli tematice Říše divů bych čekala něco pohádkového ražení. Jestli ale říkáš, že je to děsivé a hororové, možná by to stálo za zkoušku.
    x
    www.introvertnisvet.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat