Review: The cruel prince

by - července 22, 2018


Autor: Holly Black
Série: The Folk of the Air

Díl: 1.
Počet stran: 370
Jazyk: AJ
Nakladatelství: Little, Brown Books for Young Readers
Vyšlo: 2. 1. 2018



The Cruel Prince. Aneb potkala se Hra o trůny a Dvory Maasové.




Jude a její sestra byly uneseny z lidského světa do světa Fae, kde žijí posledních 10 let. Nepřeje si nic jiného, než zapadnout, ale Fae vnímají lidi jako podřadnou rasu a pohrdají jimi. 
Jude se tak pohybuje dvorem Nejvyššího krále, který je prolhaný a prohnilý až do samého jádra.
Nejhorší ze všech je princ Cardan – nejmladší syn krále. Cardan velmi rád popíjí víno, ale ještě raději dělá Jude ze života peklo.
Jude se ale nenechá odradit, protože tím by ukázala svou slabost a uznala tak, že Fae mají pravdu. 
Vzdoruje Cardanovi, co může, i když se to velmi často vrátí a kousne ji to do zadku. 
Při svém vzdorování Cardanovi však ještě zvládá prouplouvat intrikami dvora a neustále bojovat o svůj život.

"Nicasia's wrong about me. I do not desire to do as well in the tournament as one of the fey. I want to win. I do not yearn to be their equal.

In my heart, I yearn to best them."



Jednu věc si musíme ujasnit už na začátku. Jude není hrdinka. Není hodná, čestná a jediní, ke komu je loajální, jsou její sestry. Využívá ve svůj prospěch, že na rozdíl od Fae může lhát a spřádá intriky, jak si zasloužit své místo u dvora, což je pro smrtelníka něco velmi těžce dosažitelného.

Cardan. Jak popsat Cardana…
Cardan je princ. Arogantní. Krutý. Vypočítavý. Manipulativní. Chytrý. Parchant. Budete ho velmi pravděpodobně milovat i nenávidět. Jeho boj s Jude o její podrobení tvoří část knihy a není nic více iritujícího, když si princ nemůže podmanit obyčejnou smrtelnici.
Další postavy jsou stejně jako tihle dva hlavní protagonisté vykresleni komplexně a protože čteme příběh z pohledu Jude, tak nikdy nevíme, co se jim honí hlavou a jakou zradu zrovna plánují. 

Faerie might be beautiful, but its beauty is like a golden stag’s carcass, crawling with maggots beneath his hide, ready to burst.
Z toho, jak jsem tuhle knížku popsala, to zní jako další YA romance. Ale můžu říct, že jsem už dlouho nečetla takhle toxickou knížku.
 Intenzita a dynamika vztahů a i pocitů je tu syrově vylíčená, zrada a intriky a lži nejsou nic, čeho by se Holly Black bála. 
Popisuje zrůdnost fae za jejich krásnými obličeji. Protože co se z vás stane, pokud budete žít věčně? Jak jsem řekla na začátku, Hra o trůny potkala Dvory Sarah. J. Maas. 
Trochu mě zklamalo, že tam nebyla přímo magie, ale svět Fae je čarovný sám o sobě, takže zamáčknout slžičku a číst. 

Třešničkou na dortu a vyvrchlením knihy je... konec. Překvapivě. To, co Holly provedla na posledních 20 stranách knihy... Všechna čest. 
Netrpělivě jdu odpočítávat dny do dalšího dílu, který vychází 8.1.2019, a psát si do deníčku Cardanovo jméno. 

P.S. K této knížce existuje plno nádherných fanartů

“That’s what comes of hungering for something; you forget to check if it’s rotten before you gobble it down.”


Hodnocení: 9/10

You May Also Like

0 komentářů