Review: Paranormálové - Zlodějka duší

by - února 02, 2012

Autor: Kiersten Whiteová
 

Nakladatelství: Fortuna Libri
Počet stran: 352Jazyk: Čeština
Vydáno: rok 2011


Anotace:

Hrdinka románu Evie má velice zvláštní povolání: pracuje v Mezinárodní agentuře pro zadržování paranormálů. Běžně se vídá s upíry a vlkodlaky, její nejlepší přítelkyně patří mezi mořské panny a nová láska je vodouch - paranormál, který na sebe dokáže brát nejrůznější podoby. Nic na paranormálních tvorech ji nemůže překvapit a zaskočit. Paranormálové jí vlastně připadají normální a agentura jí nahrazuje rodinu, o kterou přišla. Trochu jí vadí, že je ochuzena o běžné radosti svých vrstevníků, ale vede vcelku spokojený život. To se však má brzy změnit. Paranormálové začínají z neznámých důvodů umírat a kolem Evie se začínají dít podivné věci. Potom se na scéně objeví Zlodějka duší a Evie jde o život…



***
Evie by ze všeho nejvíc chtěla být normální. Jejím snem je chodit do školy a mít uzamykatelnou skříňku, jít ven s kamarády nebo jít na školní ples. Pro většinu náctiletých -normální, pro Evie – něco nedosažitelného. Evie od narození putovala od jedné náhradní rodiny k další. Když jí v osmi letech objevila MAZP neboli Mezinárodní Organizace pro Zadržování Paranormálů, která se stala jakýmsi jejím domovem. Má tam svůj vlastní pokoj, který je celý růžový. Její práce tkví v zadržování paranormálů - hlavně upírů a vlkodlaků. Její nejlepší přítel je paralyzér Žah a mořská panna Alisha. Hodně věcí se ale změní, když se v centrále MAZP objeví neznámý paranormál Lease, který je později zadržen a uvězněn ve vazbě. Začíná tak velmi poutavý příběh, během kterého zažijeme nejedno překvapení.


Evie je velmi zajímavá mladá dívka, která mě už na začátku upoutala rozhodností a sebejistotou. Když se jí ale pak podíváme "pod slupku" zjistíme, že je to normální sedmnáctiletá holka, která si chce prožít vlastní život bez různých omezení. Evie zná opravdový svět mimo centrálu jen díky seriálům a touží jít ven a objevovat. Navíc jí život stěžuje víla (jak je od toho mužský rod - vílák? ;D) Reth, který se ji snaží na první pohled získat pro sebe. Zjistíme však, že jeho záměry jsou ještě horší. Jak moc, to už musíte zjistit sami.
Do nudného života v centrále MAZP zasáhne svým vloupáním Lease, který je ihned dán do vězení. A ano, pokud hádáte, že jeho kamarádkou se stane Evie, máte pravdu. Evie za Leasem chodí do vězení i přes všechny zákazy a přes prvotní nedůvěru se z nich stávají přátelé a později i něco víc.


Promyšlenost jejich vztahu byla tak dobře promyšlená, že na rozdíl od některých knižních vztahů jsem měla pocit, že by mohl opravdu fungovat. Autorka už od začátku věděla, o čem chce psát, takže příběh je zábavný, originální a má rychlý spád. Žádné zbytečné vysvětlování. Samotný styl psaní je skvělý, v českém překladu sice byla sem tam chybka, uteklo písmenko,chyběla uvozovka, ale to není nic, co by trhalo žíly a bránilo vám v přečtení příběhu.
Na knížku jsem se moc těšila a na oplátku mě knížka vůbec nezklamala. Jak po stránce obsahové, tak i vzhledové (já tu obálku prostě miluju) – tady nakladatelství vsadilo na originální vzhled a určitě se to vyplatilo.
Moc se těším na další díl který se jmenuje Paranormálové - Nikdo není bez viny (orig. Supernaturally) a měl by vyjít letos pod záštitou nakladatelství Fortuna Libri. Téhle knížce dávám 8/10 a čekám na další díl s tím, co si pro nás zase autorka připravila.

You May Also Like

3 komentářů

  1. Pěkná recenze. Já jsem po téhle knížce taky pokukovala, ale nakonec jsem od toho upustila, možná někdy v budoucnu. Odradilo mě opravdu velké množství chyb v textu, ale po příběhové stránce vypadá zajímavě a obálka je úžasná :)

    OdpovědětVymazat
  2. Když jsem četla anotaci, tak mi přišlo, že tam těch nadpřirozených bytostí je už nějak moc... Ale podle tvé recenze to snad tak špatné není. :) Jinak má opravdu hezkou obálku, zrovna dneska jsem ji viděla v knihkupectví v originále.

    OdpovědětVymazat
  3. Já už po téhle knize pokukuji dlouho, odradily mě jen některé recenze, tak jsem ráda, že jsem si mohla přečíst i tvojí pozitivní recenzi :-)už mám zase chuť si ji koupit. :-) o obálce jsem si taky myslela, že je krásná, ale pak jsem si někde v komentářích přečetla, že Evie tam vypadá jako by neměla ruku. :-D a teď už vždycky vidím jenom tohle bohužel :-D

    OdpovědětVymazat