Review: Eragon

by - března 12, 2012

Autor: Christopher Paolini
Série: Odkaz dračích jezdců
Díl: 1.
Počet stran: 488
Nakladatelství: Fragment, rok 2004

Anotace:
Jeden chlapec, jeden drak, svět dobrodružství. Fantasy bestseller Eragon z pera patnáctiletého Christophera Paoliniho, který nadchl miliony čtenářů po celém světě. Vypráví příběh chudého farmářského chlapce, který najde v Dračích horách modrý kámen, z něhož se vyklube dračí mládě - Safira. Spolu se vydají na nebezpečnou cestu královstvím ovládaným králem, jehož zlo nezná mezí. Dokáže Eragon naplnit své předurčení a převzít břímě legendárních Dračích jezdců? Osud království možná leží v jeho rukou ...





Co, kdy, kde, jak ?


Když jednou najde Eragon v horách modré vejce, nemá tušení, jaké věci to odstartuje. Všechno co zná odjakživa se mění. Z modrého vejce se vylíhne modrá dračice Safira a velké putování začíná.
Po nečekané ztrátě někoho blízkého se Eragon vydává na cestu s vypravěčem příběhů Bromem, který toho ví o dracích víc než kdokoli jiný. Brom ho učí vše, co by měl jako dračí jezdec znát a před Eragonem stojí velká výzva, má se stát novým Dračím jezdcem celé Alagäesie a postavit se krutému králi Galbatorixovi?
Eragonova cesta začíná a my máme možnost ho při jeho putování pozorovat a sledovat jeho příběh.

Autor...

Série knih Odkaz dračích jezdců pochází z pera Christophera Paoliniho. První díl Eragon napsal už ve svých patnácti letech. Nejdřív psal sám pro sebe, ale pak knihu ukázal rodině a v roce 2002 byla vydána v nakladatelství jeho rodičů a poté v nakladatelství Knopf Books for Young Readers. Pak se už kniha rozšířila do celého světa a všichni mohli sledovat Eragonův příběh.
Zajímavostí je, že všechny postavy jsou vymyšlené, kromě čarodějnice Angely, která je inspirována jeho sestrou.

Postavy...

 Eragon je patnáctiletý chlapec, který pracuje na farmě se svým strýcem. Po vylíhnutí dračice Safiry a dalších událostí, které následují je nucen s Bromem opustit Carvahall, vesnici kde vyrostl.Takže z obyčejného farmáře se najednou stává chlapec hrdina, který má zachránit svět. Od Eragona se toho hodně očekává a on má někdy pocit, že ostatní zklamal, že není dostatečně silný a moudrý. To si však vynahrazuje houževnatostí - nebo tvrdohlavostí (říkejte tomu jak chcete), a odvahou.


Po boku mu stojí Brom, o kterém se během celého příběhu dozvídáme víc informací. Nesmíme ani zapomínat na dračici Safiru. Eragonova milá a sympatická dračice. Její "Všechno bude dobré, maličký." si prostě nejde nezamilovat. Takže nepopírám, že jsem během příběhu nezatoužila po vlastním drakovi.



Kromě Broma ale Eragona později doprovází i záhadný Murtagh, který má svou temnou minulost. Murtagh je takový tajemný a neměl zrovna nejlehčí život. Přijde mi jako ztracený případ, jeho příběh jsem si oblíbila víc než Eragonův a než jsem se nadála, Murtagh se stal mou nejoblíbenější postavou.
V knize také vystupuje elfka Arya, čaroděnice Angela a mnoho dalších.

Hodnocení...


Po knize jsem pokukovala dlouho. Pak jsem si ji půjčila a nějakou dobu se mi válela na poličce, protože jsem si nebyla jistá co mi může nabídnout.
Jak moc jsem byla překvapená, když jsem knihu oteřela a začetla se! Kniha mě jednoduše uchvátila a já byla tak pohlcená čtením, že jsem zapomněla spát a knihu přečetla jedním dechem.
S Eragonem jsem prožívala všechny perné i vtipné chvilky, někdy se smála, jindy měla na krajíčku.Vztah, který spolu mají Eragon a Safira je prostě úžasný... ale vlastně teď si po delší době uvědomuji, že nemít žádné soukromí, když vám ten druhý může číst myšlenky, může být trochu... nepohodlné.
Pokud tedy patříte mezi nadšence fantasy žánru, Eragon by ve vašem výčtu knih neměl chybět.

Moje hodnocení: 8/10

A nemůžu neupozornit na jednu věc. A to na tu, že kniha byla i zfilmována.
Dopadlo to ale naprosto katastrofálně a ze skvělé knižní předlohy se stal filmový propadák.



A můžete si poslechnout i soundtrack:

obrázky: weheartit.com

You May Also Like

2 komentářů

  1. Tahle knížka je mou srdcovkou :-)) Ostatní díly se mi už tak moc nelíbily (byly fajn, ale Eragon forever). Ten příběh, ty postavy, Brom!!
    Je to kniha nabitá emocemi. Při čtení jsem se smála, plakala... je to úžasný kouzelný příběh :-) Ke čtení Eragona se někdy ještě strašně moc ráda vrátím :-))

    OdpovědětVymazat
  2. Kniha Eragon je prostě úžasná! :) Moc se mi líbí představa, jaký mají vztah Eragon a Safira. Takový bych brala, i když by to znamenalo žádné soukromí, protože bych sdílela své pocity, názory a myšlenky s někým, u kterého by mi nevadilo, že to ví. Přála bych si mít takové zvíře. :D A co se týče filmu, je jasné, že nemá na knihu, ale jinak se mi film líbí. :) Neřekla bych, že je to propadák. ;)

    OdpovědětVymazat