RC Review: Percy Jackson - Zloděj blesku

by - dubna 22, 2012

Název: Percy Jackson – Zloděj blesku
Autor: Rick Riordan
Série: Percy Jackson 
Díl: 1.
Počet stran: 400
Vyšlo: 9/2009
Nakladatelství: Fragment
Anotace:
Jmenuji se Percy Jackson. 
Do teď jsem si myslel, že jsem obyčejný kluk, kterého čeká vyhazov ze školy. Zjistil jsem ale, že můj otec je bůh z Olympu. Moje učitelka se proměnila v krvavou příšeru a kamarád je Satyr. 
Všichni na mě mají spadeno a podezřívají mě z krádeže blesku, zbraně mocného boha Dia. Musím dokázat svou nevinu a najít ukradený blesk a s ním i zloděje. 
Pomůžeš mi? Bude to ale nebezpečné, tak neříkej, že jsem tě nevaroval!

 

Autor

 Rick Riordan se narodil v San Antoniu v Texasu. Vystudoval na univerzitě a potom učil 15 let na soukromých školách.
Mezi jeho nejznámější díla patří knižní série Tres Navarre, ale u nás ho známe hlavně jako autora série knih o Percym Jacksonovi.
Nakladatelství Fragment ale začalo letos vydávat i další jeho knihy. Jednou z nich je kniha Bohové Olympu, která je takovým spinn-offem Percyho a kde se vracíme do tábora polokrevných. Druhou knihou jsou Kroniky Cartera Kanea, kde si Riordan odbočil od řeckých bohů k těm egyptským.

O co vlastně jde?

 

Percy je normální puberťák. No možná tak trochu. Jak moc můžete být normální, když je váš otec řecký bůh?  
Percy za svůj krátký, dvanáct let dlouhý život, vystřídal už pěknou řádku škol. Možná proto, že trpí dyslexií a hyperaktivitou a pokaždé udělal nějaký malér.

Život se mu ale obrátí naruby, když se z jeho učitelky matematiky vyklube bájná mytologická bytost, která ho bude chtít zabít. Takhle začíná Percyho velké dobrodružství, na kterém ho bude doprovázet jeho kamarád Grover, který se ale taky ukáže být ne tak docela člověkem.
Jejich prvním úkolem bude dostat se vcelku do Tábora polokrevných.  Což se ukáže jako nelehký úkol, protože po cestě se je pokusí opět něco zabít. Tentokrát ovšem Minotaurus. I přes tohle se ale dokáží dostat, a tak se ocitnou v Táboře. Za normálních okolností by to mělo být bezpečné místo,  ale kde je Percy, tam není nic jako obvykle a proto i teď se objeví komplikace. 
 Tak je Percy přinucen vydat se na výpravu, na které ho bude doprovázet jeho kamarád Grover, ale i chytrolínka Anabeth, která jim pomůže v nejedné patálii.

Postavy 

 


Percy je dobrý hrdina. Je odvážný, chytrý, ale někdy nejdřív dělá a až pak přemýšlí o důsledcích.  I přes tuhle jeho zbrklost jsem mu ale celou knížku fandila.
Anabeth je hrozná chytrolínka a někdy mi vážně lezla na nervy. Ale co čekat od dcery Pallas Athény, že?
A Grover, toho snad nejde mít nerád. Je to takové trdlo, co pojídá plechovky a hrozně si všechno vyčítá.
Pak jsou tu samozřejmě namyšlení  a všemocní bohové. Jsou to ale bohové a proto k té namyšlenosti mají nárok. Setkáváme se i nabubřelým panem D., nedobrovolným ředitelem Tábora nebo s Cheirónem, Percyho učitelem. 

 

Styl vyprávění

 

Kniha je psána jednoduše. Všechno je z Percyho pohledu v 1. osobě,  takže můžeme být svědky všeho, co se Percymu honí hlavou.
Jediná malinká výtka, kterou mám, je že kniha je psána docela velkým písmem, je to ale celkem pochopitelné, protože knížka je určena hlavně mladším čtenářům.
 


Moje hodnocení:


Po téhle knížce jsem pokukovala už dlouho. Miluju řeckou mytologii, mám doma několik knížek o antickém Řecku  a proto jsem se na knížku tešila. A knížka nezklamala. Je sice psaná jednoduchým způsobem, aby ji pochopili mladší čtenáři, to jí ovšem nic neubírá a my jsme svědky velkého dobrodružství.
Některé věci mi sice místy přišly padlé na hlavu, ale to asi všem starším čtenářům. Knížka mě rozesmála už  když jsem ji otevřela na přehledu kapitol. Jsou totiž vtipně pojmenované (např. hned ta první – Zničeho nic vypařím učitelku matematiky).
Knížku vám můžu určitě doporučit. Je to bestseller, který posbíral nejedno ocenění.
S Percym se loučím s hodnocením 6/10 a těším se na další díl, až si přečtu, co dalšího si pro něj bohové připravili.
 

A pokud by vás to zajímalo, podle knížky byl natočený i film. Není špatný, ale není to ani žádný zázrak. Prostě takový film na nudné deštivé odpoledne.


Děkuji nakladatelství Fragment, za poskytnutí recenzního výtisku knihy.

You May Also Like

3 komentářů

  1. Souhlasím s tebou. Tahle kniha je fajn, i když je pro mladší čtenáře. Názvy kapitol, a i obsah knihy, jsou vtipné.
    Moc se mi ale nelíbilo, že centrum západní kultury je v Americe, ale s tím se nedá nic dělat. Bylo to psáno pro americké děti.
    Nejvtipnější postavou byl pro mě Grover a jeho plechovky.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak tuhle knihu jsem viděla jen zfilmovanou a líbilo se mi to, ale určitě je kniha lepší, takže až bude čas, určitě se do této série pustím :))

    OdpovědětVymazat
  3. Akorát mám Percyho rozečteného, ale musím souhlasit, že je to kniha především pro mladší čtenáře. Škoda, že jsem se na to nevrhla před pěti lety :) .. ale nápad je to určitě zajímavý a já věřím tomu, že knížku do večera dočtu, protože je to příjemné počteníčko k bazénu ;)

    OdpovědětVymazat