Review: Krásní mrtví - Jonas

by - května 15, 2012

Název: Krásní mrtví - Jonas
Autor: Eden Maguire
Série: Krásní mrtví
Díl: 1.
Nakladatelství: Fragment
Vyšlo: 3/2011

Anotace:

Nejsou živí. Nejsou mrtví. Něco mezi tím. V průběhu jednoho roku zemřou za podivných okolností čtyři mladí, krásní lidé, studenti ellertonské střední školy. Jonas, Arizona, Summer a - Phoenix. Ta poslední smrt zasáhne Darinu nejvíc. Byl to její kluk, její veliká, největší láska… Je její setkání s Krásnými mrtvými skutečné? Co znamenají ta andělská křídla, která vidí, slyší a která nakonec sama dostává? Jonas zemřel jako první, zabil se na motorce. Ale je tolik nezodpovězených otázek… Odhalí Darina včas temná tajemství tajemství, aby tak vykoupila duše Krásných mrtvých?
 

Autorka...

 Eden Maguire žije střídavě ve Velké Británii a Spojených státech. Kromě literatury se zajímá o nadpřirozeno a temné stránky života. Volný čas tráví ze všeho nejraději v přírodě, především u svých přátel na ranči v Coloradu. Sama k tomu říká: "Posaďte mě na koně a nasměrujte mě k nejbližší hoře – tam je můj soukromý ráj."
 Na opuštěné coloradské farmě rovněž nalezla inspiraci pro svou tetralogii Krásní mrtví.
Když je Eden zrovna doma, k jejím zájmům patří  kino, divadlo a taky dějiny umění a malování.

Opravdu mrtví? Zatím ne!

Darině před dvěma dny zemřel přítel Phoenix, kterého opravdu milovala. V jejím srdci je obrovská díra a ona se cítí, jako by jí část chyběla. 
Knížka začíná ve chvíli, kdy Darina objevuje hluboko v lesích tajemnou stodolu, ve které uvidí nějakého tajemného muže ale taky tři své spolužáky, kteří před nedávnem zemřeli - Jonase, Arizonu, Summer a k tomu všemu i svého milovaného Phoenixe. Darina je se shledání se svými kamarády i se svým milovaným Phoenixem nadšená. Její radost ale překazí tajemný muž - Hunter - který jí řekne, že Krásní mrtví byli vybráni, aby se vrátili zpátky a zjistili, jak to vlastně bylo s jejich smrtí.
A je právě na Darině, aby jim pomohla vyřešit jejich záhadná úmrtí. Nejméně času má Jonas, který měl za podivných okolností nehodu na motorce.

Co, kdo, kde, kdy jak?


Jonas zemřel skoro před rokem, když jel se svou přítelkyní Zoe na motorce. Jonas zemřel a Zoe je upoutaná na invalidní vozík. Všichni si myslí, že nehoda byla Jonasova vina. Ale bylo to opravdu tak? Je právě na Darině to zjistit. Protože ona jediná se může procházet po městě a nenápadně se vyptávat.
Darina se snaží pomáhat seč může, ale taky musí bojovat se svou nehynoucí láskou k Phoenixovi, se kterým chodila jenom dva a půl měsíce, místy se mi zdálo, že je to dost přehnané. Ano, uznávám, že do něj mohla být zblázněná, ale místy to bylo už opravdu moc . Takže když jsou spolu, připadá jí, jako by se vrátili staré časy. Jenže tak to vůbec není. Darina to přesto nevzdává a chvílemi si prostě nechce připustit, že je Phoenix mrtvý a že ji bude muset opustit. Znovu. Protože jakmile rozlouskne záhadu s Jonasem, tak se pokusí pomoct Arizoně a Summer. A nakonec přijde na řadu Phoenix. Protože všichni Krásní mrtví se musí vrátit do Limbu.


Zombie - proč ne? 


Ke knížce jsem přistupovala celkem skepticky. Protože když se řekne zombie, představím si strašidelnou hnijící mrvolu z jedním okem visícím z očního důlku (jsem totiž odchovanec Resident evil :D).
Takže mi prostě nějaký čas ležela doma na poličce a čekala na přečtení. 
V Krásných mrtvých se zombíkům říká Revenants. Jako důkaz toho, že zemřeli, mají malá andělská křídla na místě kde je zranili.


 
„Phoenix tě miloval – nejspíš –, ať už to znamená cokoliv,“ přikývl Hunter. Oběma rukama svíral zábradlí a chystal se přeskočit dva schody najednou. „Ale to se změnilo. K lásce je potřeba srdce. A v žilách musí proudit krev.“
„No a co?“ vykřikla jsem a vyděšeně jsem se otočila k Phoenixovi.
„Žádná krev, žádné srdce,“ řekl krutě Hunter a než mi zmizel z očí, ještě dodal: „Jestli mi nevěříš, přilož mu ucho na prsa. Žádný tlukot srdce neuslyšíš!“

Moje hodnocení... 

Nevím proč ne, ale Darinu nedokážu vystát. Opravdu ne. Měla jsem chuť praštit hlavou do zdi, pokaždé když jsem uviděla napsané "Oh, Phoenixi!". Kdyby nebyla Darina taková... prostě taková jaká je, tak by se mi knížka i celkem líbila. 
Jinak příběh celkově nebyl tak špatný. Knížka se dobře četla a děj postupoval celkem rychle.
Takže pokud hledáte jednoduché čtení na dovolenou nebo něco do deštivého počasí na ukrácení času, knížka by se vám mohla líbit. Já se ji snažím nezatracovat a dávám naději druhému dílu, který jak doufám mé mínění o Krásných mrtvých spraví.
Knížce dávám 5/10.


You May Also Like

1 komentářů

  1. Já tuhle sérii nemám moc ráda a to kvůli Darině. Ta holka je tak nesnesitelně blbá, pitomá a nesympatická až to bolí. A to říká člověk, který obyčejně na knižních postavách dokáže najít alespoň zrníčko světla. Když ale pominu Darinu, tak ani příběh není nic moc. Nápad je sice docela zajímavý, ale to zpracování se mi nelíbí. V knížkách se mají řešit smrti Krásných mrtvých, přitom dobrou třetinu pokryje Darinino fňukání po Phoenixovi. Abych ale neříkala jen samé zápory, nápad je to dobrý a hrozně se mi líbí obálky. I když trochu nechápu, proč je u první knihy Darina, když se máš řešit Jonas. Ale je krásná.

    OdpovědětVymazat