Mám přečteno: Srdce v sázce

by - října 30, 2012

Název: Srdce v sázce
Autor:Alyxandra Harveyová
Série: Kronika Drakových
Díl: 1.
Počet stran: 256
Nakladatelství: Jota
Vyšlo: 9/2011
Ukázka

Anotace:
Solange Drakeová odjakživa věděla, že se má stát královnou upírů. Jako jediná upírka ženského pohlaví, která se kdy narodila a nebyla „stvořena“, je ohrožovaná ze všech stran: upířími ctiteli, kteří touží podílet se na pokračování jejího rodu, až po lovce, kteří se snaží zničit ji a celou její rodinu, hnáni vidinou tučné odměny. Když dojde k únosu, její starší bratr Nicholas a nejlepší smrtelnická kamarádka Lucy se snaží ji zachránit. Dokáže ale Lucy zachránit také sama sebe před Nicholasem, který je neodolatelný jako… zkrátka jako mladý upír? A co se stane, pokud se Solange zamiluje do lovce upírů, který ji chrání před smrtelně nebezpečnými intrikami královského dvora? Nechejte se rodinou Drakeových zavést do utajované komunity upírů, kde stále mají svoje místo velkolepé bitvy, svádění ve stylu goth, dramata nekončících životů i temný humor. Dobrodružství rodiny Drakeových pokračují v dalších dílech, kde mladistvá, láskou protknutá upíří akce graduje a rodina musí čelit dvě stě let staré zášti.


Na knížce zaujme obálka, když už nic.  Přečtete si anotaci a začnete uvažovat, že by to vlastně nemuselo být tak špatné. A opravnu není.

Solange to nemá jednoduché.Musí odrážet neodbytné nápadníky, intriky od královského dvora a navíc trpí útlakem od svých sedmi starších bratrů.
Blíží se její šestnácté narozeniny, a to znamená, že se buď promění na upírku nebo zemře. Je tu ještě proroctví, které ji jako jedinou ženu jejího rodu narozenou s upířím genem "označuje" za budoucí ptenciální královnu, což se současné královně nelíbí. Také lovci od Helios-Ra, organizace lovců upírů, po ní jsou kvůli vypsané odměně.
Lucy, Solangina nejlepší kamarádka vede opravdu normální život. Se vší ironií. Její rodiče jsou potrhlí buddhisti a bojovníci za lidská práva atd. a Lucy od malička vyrůstá s Drakovými. S ničím si nebere servítky a to ani s Solanginými staršími bratry. Hlavně se pořád hádá s Nicholasem...

Boje probíhají na všech frontách, ať už o život, nebo o lásku... Co lepšího by se totiž mohlo Solange stát, než že se zamiluje do lovce upírů, Kierana, který chce vyvraždit celý její rod?
Pak je tu samozřejmě Lucy, kterou to táhne k Nicholasovi. To že se znají od mala ale neznamená, že to mezi nimi bdue hned jasné. Naopak, Lucy ho provokuje svými šílenými nápady, které nejednou můžou být hrozbou na životě nejen pro ni.

Knížku vypráví holky střídavě ze svých pihledů, vždy se mění po kapitole. Ze začátku mi to přišlo trochu matoucí, ale pak jsem si zvykla. Další věc, do které jsem se nemohla dostat bylo to, jak to vlastně je z upíry. Nakonec jsem překonala a nějakým způsobem pochopila i to, takže mi nic nebránilo v užívání si příběhu.
Co musím vypíchnout je taky překlad, po dlouhé době jsem četla knížku o teenagerech, kteří mluvili jako teenageři.
Zápletka není žádný trhák, nebo námět pro celovečerní film, ale i tak se knížka příjemně čte a příběh dobře plyne, o když jsem chvílemi nechápala, proč holky zrovna přemýšlí o tom, o čem momentálně přemýšlí v absolutně nevhodnou dobu.

Zatím jsem si nezjišťovala, kolik dílů je v originále, ale vím minimálně o 4, takže se určitě mužeme těšit na další příběhy rodiny Drakových. Nebudu zapírat, uvítala bych něco o Solanginých bratrech ;)
Pro tenhle díl 6/10.

You May Also Like

2 komentářů

  1. Zrovna čtu druhý díl.
    Tahle knížka se mi docela dost líbila!! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ji mám půjčenou z knihovny, a pokud tam budou mít i 2. díl, tak si ho určitě taky přečtu :))

      Vymazat