Mám přečteno: Poslední upír

by - ledna 08, 2013

Autor: Christopher Pike
Série: Poslední upír
Díl: 1.
Počet stran: 174
Nakladatelství: Daranus
Vyšlo: 6/2011

Obyčejná teenagerka, řeklo by se – i když neobyčejně krásná, inteligentní a obratná jako šelma. Říká si Alisa, Lara, Melissa, jak ji zrovna napadne... Nikdo neví, že ve skutečnosti se jmenuje Síta a chodí po světě už pět tisíc let. Je upírka. Třebaže sluneční svit ji neproměňuje v popel, neděsí ji krucifix, nedokáže přivolat smečku vlků, neumí létat, na noc neuléhá do rakve a nedělá z lidí sobě podobné jen tím, že by z nich sála krev. Krev ji ovšem fascinuje – od dávných časů, kdy vyrůstala v malé indické vesničce a shodou neblahých náhod se připletla k jistému tajemnému obřadu... Tehdy přestala být normálním smrtelníkem. Jejím údělem je bloudit napříč staletími a tisíciletími a přežívat, jak se dá. Teď žije v zapadlém americkém městečku, ale klid tu nenachází. Zdá se, že je jí na stopě někdo, kdo o ní zná celou pravdu a snaží se ji zabít. A taky se v její blízkosti objeví mladík, který je nápadně podobný muži, jehož bezmezně milovala a který zemřel před pěti tisíci lety...
Osmidílná sága amerického spisovatele Christophera Pikea získala nesmírnou oblibu nejen mezi čtenáři z řad teenagerů a byla přeložena do mnoha jazyků. Nyní se s prvním příběhem upírky Síty můžou seznámit i čeští fanoušci akční fantasy literatury s prvky mysticismu a romance.

OBSAHUJE SPOILERY


¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨ * ¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

 Takhle mimo jsem už opravdu dlouho nešlápla. Vlastně asi nikdy. V pokud vím, v životě jsem nečetla horší knížku. To místo dřív patřilo Starým pověstím českým, ale to mi bylo asi tak 10 a nelíbilo se mi, jak je to psané.

Tahle knížka je každopádně úplně jiná kategorie. Hlavní hrdinka je hroooooozně zlá, radši se běžte schovat pod peřinu, nebo vás vysaje a zabije. 
Jenže teď jí je někdo v patách, soukromý detektiv si ji pozval do kanceláře a ona zjistí, že ji někdo hledá! To je překvapení! On někdo totiž dokázal prostoupit přes její nepřekonatelné krytí! Takže Síta (budu používat tohle jméno, mělo by být její pravé) je vlastně pět tisíc let stará upírka, má na kontě několik miliard. Vyžívá se v zabíjení, ale pak nám vlastne prozradí, že to není pravda, že je jí to úplně ukradené.
Když ale zjistí, že ten kdo ji pronásleduje je vlastně její největší nepřítel (kdo to je  vám neřeknu, protože jestli se to rozhodnete číst, což nedoporučuju, tak ať máte taky nějaké překvapení) má nejspíš větší moc než ona. Což je děsivé, protože nikdo takový by samozřejmě neměl existovat.
Další opravdu fuj věc byly ty vstupy do její minulosti. Aneb juchůůůů, jedem do Indie 2500 př. n. l.! To si přece musíme užít. Sítiny vzpomínky jsou samozřejmě vylíčeny velmi barvitě, a kdyby mi nepřišly ubohé stejně jako sama hrdinka, možná bych je shledala zábavnými.
Nebo - představte si, že se Síta potkala s Bramem Stokerem! A podle ní byl do ní zamilovaný. 

Další pitomost. Ray. Syn soutromého detektiva, který samozřejmě nepřežil. Ten kluk to vážně nemá v hlavě v pořádku. Ona mu řekne, že je upír, pak ještě zjistí, že mu zabila otce. Nebudu ani říkat, že nad tím otcem pomalu jenom mávnul rukou.

Takže jak jste asi pochopili z předchozích řádků, tahle knížka mě opravdu nezaujala. Vlastně ji nemám ráda a její přečtení považuju za úplnou ztrátu času. Toť ovšem jen můj skromný, leč barvitě vyjádřený názor.
Ale na druhou stranu - konečně mám knížku, které můžu dát 1/10.

You May Also Like

6 komentářů

  1. Knížka mi podle tvé recenze přijde jako naprostá blbost a nechápu jak mohla kniha podle anotace získat "nesmírnou oblibu"... :D ;) :)


    (Tvoji výzvu přijímám! :D a knihu si přečtu! :D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no mě by to taky zajímalo... :D
      bych řekla! tak padej do knihovny! :D

      Vymazat
  2. 8D zaujímavé 8D
    nechcem knihu v živote vidieť 8D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. pokud ji neuvidíš, tak jsi šťastný člověk... :) :D

      Vymazat
  3. ...mně se docela líbila :D Jasně, nebral jsem to jako nijaký zázrak a vlastně na první přečtení jsem si taky považovala za blbost :D Rozhodně ji ale mám raději než knihy Smithový :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to se divím... ale neberu ti to.. :D no to já ne, to už jsou fakt lepší i Upíří deníky... :D

      Vymazat