RC Review: Lovkyně snů: Osudové rozhodnutí

by - ledna 30, 2013

Orig: název: Gone
Autor: Lisa McMann
Série: Lovkyně snů
Díl: 3.
Počet stran: 224
Nakladatelství: Fragment
Vyšlo: 10/2012

Anotace
Myslíte si, že vidět, o čem ostatní sní, je skvělé? Naopak, je to děsivé, nebezpečné a může vás to stát i život.
Jmenuju se Janie a věřila jsem, že vím, co mě v budoucnosti čeká. Myslela jsem si, že jsem s tím smířená. Nesnesu však pomyšlení na to, že stahuju Cabela s sebou. On je skvělý a já na pokraji sil. Musím navždy zmizet, aby mohl žít naplno.
Může můj osud zvrátit cizinec, který mi vstoupil do života? A opravdu mě čeká jen zlověstná budoucnost a ani plamínek naděje na lepší dny? Musím si zvolit, čas běží a jde o život...

OBSAHUJE SPOILERY, POKUD JSTE NEČETLI PŘEDEŠLÉ DÍLY


¨¨¨¨¨¨¨¨*¨¨¨¨¨¨¨¨ 
Lisa McMann  se narodila 27. února 1968 v Michiganu a momentálně žije ve Phoenixu. Je matkou dvou dětí a věnuje se psaní povídek, esejí a literatury faktu. Kromě psaní ji baví vaření, plavání čtení a ráda tráví čas se svou rodinou.
Její romány jsou určeny jak pro mladší tak i starší generaci. Inspirací k napsání Lovkyně snů jí byl její vlastní sen, kdy zase vstoupila do snu svému manželovi.
První díl, Procitnutí (Wake) se vyšplhalo na první místo bestsellerů The New York Times.

Teď od ní 8. ledna vyšla první knížka nové série Vize. Vypadá dost zajímavě a já doufám, že se jí dočkáme i u nás. 


Propadat se lidem do snů není hezké. Vlastně je to zatraceně nepříjemné. 
Teď, když Janie zjistila díky notesu od slečny Stubinové, jaký ji čeká osud a jak může dopadnout, stojí před težkou volbou - pomáhat lidem a oslepnout a ochrnout nebo se ode všech úplně izolovat - což by znamenalo taky opustit Cabela?
Navíc díky odhalení v posledním případu je z ní taková mediální hvězda a těší se pozornosti ostatních. Vlastně netěší, vůbec se jí to nelíbí a byla by nejradši, kdyby se všechno vrátilo do dob, kdy byla relativně normální. Tuhle možnost ale bohužel ale nemá. 
Navíc se jí v životě objeví ještě další osoba, která ji ovlivní...
Takže jak se rozhodne?

Janie a Cabel. Ti dva jsou prostě svým způsobem dokonalý pár. Hlavně tentokrát byl Cabel důležitý. Ať jsem si o něm myslela dřív cokoliv, teď v mých očích stoupl. Ti dva si toho prožili tolik a on to stejně nehodlá vzdát, i když možná podvědomě tuší, co by se mohlo dít. Nehodlá se Janie vzdát, i když ona se ho od sebe snaží odehnat.
Ona to totiž taky nemá jednoduché. Myšlenky jí víří hlavou, zvažuje všechna pro a proti. Jak se má rozhodnout? Může vůbec něco takového udělat? Ale když to neudělá, co všechno by se mohlo stát? A pak taky ta důležitá otázka: Jestli se rozhodne, jak to dopadne s Cabelem? Bude s ním, nebo se ho bude muset vzdát?

 Bylo to už delší dobu, co jsem četla druhý díl, ale rychle jsem se do toho dostala. Nevím, jak to označit, ale ty 'časové zápisky' jsou zvláštní, každopádně já je shledávám spíše plusem, je to celkové oživení a dodává to knize na originalitě.
Cabelovo jméno mi nedělalo problém už v minulém díle, takže tentokrát bylo otázkou jen pár stránek, než jsem si na něj zvykla.

A jak to tedy dopadlo? To si musíte přečíst sami. 
Každopádně já jsem se na tehle závěrečný díl jsem se hodně těšila. i když jsem se toho taky celkem bála. Autorka měla totiž tolik možností, jak to ukončit a bylo mi celkem jasné, že ať to dopadne jakkoliv, nebude to klasický happy-end s kytičkami a fanfárami.
Celá série je velmi... zvláštní. Jinak to popsat neumím. Ne, že by ty knížky byly špatné to ne. Lisin styl psaní je prostě jedinečný, řekla bych že drsný, až  syrový a ne každému sedne. Dokonale ale vyjadřuje tu atmosféru a jejich životy. Kdyby to bylo napsané jinak, nebylo by to prostě ono.
Za sebe tedy dávám krásných 9/10, které si tahle knížka určitě zaslouží.

Velmi děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku knihy.


You May Also Like

4 komentářů

  1. Celá tato série je naprosto božská :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak už jsem psala, mám ji moc ráda. Určitě stojí za přečtení... :)

      Vymazat
  2. Souhlasím, tato série je skvělá :) Moc se těším na poslední díl. A, no, Cabel... ach Cabel!! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cabel... no prostě Cabel :D vyjádřila jsi to dobře ;) :D

      Vymazat