RC Review: Temné vize - Vášeň

by - února 11, 2013

Autor: L.J. Smith
Série: Temné vize
Díl. 3.
Počet stran: 256
Nakladatelství: Fragment
Vyšlo: 10/2012

Anotace
Třetí díl napínavé série Temné vize. Kaitlyn a jejím přátelům se podařilo získat úlomek čistého křišťálu od Bratrstva. Ten může zničit zrůdný krystal pana Zetese, který páchá zlo. Nejprve však musí najít místo, kde je krystal schovaný. Kaitlyn se proto rozhodne pro návrat do institutu, protože jako tajný špeh má šanci úkryt najít. Podaří se skupině nadaných studentů porazit pana Zetese? Jaké nebezpečí hrozí Kaitlyn?

Obsahuje spoilery, pokud jste nečetli předchozí díly.


¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨*¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
L.J. Smith známe především pro její sérii Upíří deníky, které se dočkaly i zfilmování. Jejími dalšími díly je i Tajný kruh (opět zfilmováno, ale bohužel skončeno po 1. sérii).
Pak je tu i série knih Stefanovy deníky, které se odvíjí od seriálu a Smith na nich spolupracuje s organizačním týmem filmových Upířích deníků.
Nově se mluví o zfilmování další série jako spin-offu a to o Původních upírech. Můžeme jen čekat, jak se americká stanice The CW rozhodne.

Někdo říká, že knížky od Smith za moc nestojí. Za tuhle mylnou fámu bohužel můžou Upíří deníky, které jsou opravdu katastrofou hned v několika ohledech. Ale pokud si přečtete Tajný kruh nebo Temné vize, zjistíte, že Smith je opravdu spisovatelka se vším všudy.
 

 Krystaly, krystaly... všude samé krystaly...

 

 V předešlém díle se Kait, Robovi, Anne, Lewisovi i Gabrielovi povedlo dostat k Bratrstvu, tajemným lidem, kteří ovládají stejně nadpřirozené schopnosti jako oni. Získali od nich úlomek čistého krystalu a jako cíl si vytyčili zničení toho v Institutu pana Zetese.
Jenže to nebude tak jednoduché. Gabriel od nich odešel k panu Z., aby se mu dostalo úcty, kterou si zaslouží (jeho vlastní slova) a teď je pronásleduje ve snaze získat krystal a zabránit jim ve zničení toho druhého. Jednoduché, říkáte si. Ani moc ne.
Kaitlyn nakonec najde jen jedinou možnost. Rozhodne se jako špeh vydat do Institutu a tak tajně opouští své přátele a vydává se na nebezpečnou misi. 
Nejen, že musí přesvědčit Gabriela, Joyce a ostatní 'studenty' o své oddanosti jejich věci. Musí zapůsobit i na pana Z., který se, jak známo, nedá lehce přechytračit.
 Nebe za jejími zády bylo zelené a světlounce růžové a na západě přecházelo do temně modré. Poslední hvězdy zapadaly a první paprsky světla dodávaly jejím vlasům zlatavě rudý nádech.
Stála proti úsvitu, útlá a hrdá, jako nějaká středověká čarodějnická princezna.
str. 48

Mise byla úspěšná - Kait se dostala do Institutu a tak i ke Gabrielovi.
Ale půjde vše podle plánu? Co když se změnil? A co když se během jeho využívání změní i ona sama? 

Gabriel je velmi komplikovaná osobnost.  V tomto díle dostane více prostoru a zjištění, že není v jádru zlý, ale byl jen obětí může být pro některé možná šokující. Já k němu tíhnu už od začátku a vlastně je to moje nejoblíbenější postava, i když Kait si tentokrát taky polepšila.
Je pěkné vidět, že se postavila na vlastní nohy. Směřovalo to k tomu celé dva díly a až se to stalo, rozhodně nezklama.
Rob, Anna a Lewis byli spíš "na drátě" přes telepatickou síť a já byla skoro radostí bez sebe, že tu nebylo tolik toho blonďatého rytíře, sice bez koně, který se snaží zachránit svět a udělat ho lepším místem. On Rob není zas tak špatný. Ale jeho pohled na svět je tak dětský a naivní...
Z ostatních studentů Institutu jde ale skoro strach. Pilotní studie podle všeho nedopadla moc dobře a stali se z nich šílení maniaci.

Kaitlyn cítila, jak se jí hrnou slzy do očí - zdá se, že se jí to poslední dobou stává nějak často - a pak se rozhodla udělat něco hanebného. Ty slzy využít. Nechala je téct a zeptala se Roba: "Ty mi nevěříš?"
str.104

První díl z téhle série mě zaujal, druhý zklamal a tak jsem byla zvědavá, jak dopadne tenhle poslední.
Hlavně mě zajímalo, jak to autorka vymyslí se všemi postavami - možnosti byly různé - smrt, zbláznění se, happy end?
Tak nějak jsem si ale nemohla zvyknout na styl vyprávění autorky, ale to se se mnou táhne po všechny její knížky. Smith prostě píše jinak než ostatní. Ne ve špatném slova smyslu, ale je to prostě jiné.
Každopádně konec byl... překvapivý? Rozhodně jsem byla překvapená, i když jsem tak nějak podvědomě tušila, co se stane, protože autorka nám dávala malé nápovědy. Skončilo to ale skvěle, každý dostal, co chtěl, můžou spolu žít šťastně až do smrti a já se s touhle sérií loučím s hodnocením 8/10

Velmi děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku knihy.
Knížku si můžete objednat zde, na stránkách nakladatelství.

You May Also Like

1 komentářů

  1. Tento diel sa mi páčil zo série najviac 8) ten koniec bol totálny šok 8D

    OdpovědětVymazat