Review: Milion sluncí

by - března 24, 2014


Autor: Beth Revisová
Série: Vesmír
Díl: 2.
Počet stran: 368
Vazba: Hardback
Nakladatelství: CooBoo
Vyšlo: 11/2012

 Anotace
Jsou to už tři měsíce, co Amy odpojili. Kam se podívá, všude stěny, už tři měsíce. Syn se ujal velení lodi a rozhodl se skoncovat s Phydusem a přestat svým lidem lhát. Jenže
ani on nezná celou pravdu, a když spolu s Amy začínají zjišťovat, co všechno jim zatím
zůstalo utajeno, je jasné, že mají před sebou dlouhou cestu, na níž si každý krok musí
tvrdě vybojovat. Jak to bude dál s Lodí mezi hvězdami?
Celé Universum je jedna velká lež. Když se to jeho obyvatelé dozvěděli, rozpoutal se chaos...



 ¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

I když mě první díl neposadil na zadek, nemůžu říct, že by byl úplně marný. Tohle ale bylo něco úplně jiného… druhý díl mě zklamal ve všech ohledech, možná až na jeden – autorka se naštěstí trochu rozjela a pozabíjela pár postav.

http://www.google.cz/url?sa=i&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&docid=76DROX0t4DOihM&tbnid=H51UZ9VTnxwAtM:&ved=0CAYQjhw4eA&url=http%3A%2F%2Ffreckles-books.blogspot.com%2F2012%2F09%2Fbeth-revis-lod-mezi-hvezdami-recenze.html&ei=eoIwU9WYKujJygPP7ICICw&psig=AFQjCNFamqtTg-QAukWot5s3bW-y7qIZjQ&ust=1395774458979733
Za tři měsíce se toho dá stihnout hodně. Pokud teda nejste uvěznění na vesmírné lodi, kde vás nedobrovolně násilně probudili z kryospánku a teď vás považují za zrůdu. Takhle je na tom totiž Amy.
A co Syn? Po tom, co se zbavili předešlého Otce, on převzal vládu nad Universem a snaží se to zvládat bez Phydusu – což znamená, že se lidé nechovají jako poslušné stádo, ale vzniká jakési samostatné myšlení a s tím i násilí, krádeže a dokonce i vražda.
A i když se oba dva snaží nastalou situaci vyřešit, přičemž Amy se spíš povede způsobit ještě víc problémů, nedaří se jim to. A dospěje to až do stadia, kdy na lodi vypukne vzpoura.

Hlavní postavy Amy a Syna jsem neměla ráda už v díle předešlém a v tomto se moje nevole spíše prohloubila.
Amy pořád vzpomínala na to, co bylo na Zemi a jaké je to na Universu, jaká je chudinka a jak hrozně moc chce rodiče. A taky začíná zpochybňovat svou „lásku“ k Synovi, není si totiž jistá, jestli za to nemůže situace, že jsou jediní dva svého věku na celé lodi. Podtrženo, sečteno, místo toho, aby to ve vás vzbudilo soucit, znechutí vás to a přijde vám to otravné.
To zase Syn se snažil, opravdu se snažil. Ale co zmůže šestnáctiletý kluk proti vzbouřené lodi, zvlášť, když si ani nedokáže ujasnit vlastní myšlenky a pocity. Lítá z jedné strany lodi na druhou jako hadr na holi a snaží se řešit problémy, o kterých vůbec nic neví.
Postavu, kterou jsem si ironicky oblíbila až po tom, co je zmrazená, je Orion. Ten totiž i po své nepřítomnosti dokáže manipulovat s lidmi a dokázal je donutit k tomu, co chtěl on. A jak, nebo proč?
Universum totiž skrývá víc tajemství, než by bylo pěkné. Nejdřív je to nefunkční motor a pak… nebudu spoilerovat.

I když mě první díl neposadil na zadek, nemůžu říct, že by byl úplně marný, zatímco druhý díl mě zklamal v několika ohledech, pár věcí to zachárnilo například – autorka se naštěstí trochu rozjela a pozabíjela pár postav.
Pokud tedy mám hodnotit knihu jako celek, přijde mi to trochu svízelné. On totiž děj a styl vyprávění byl opravdu, opravdu hodně dobrý. Bylo to akční a mělo to spád. Nápad byl super, zpracování taky, ale z mé strany tu jsou prostě nepřekonatelným problémem obě hlavní postavy a jak nad tím přemýšlím sebevíc, nemůžu knížce dát víc, než 7/10.
Pokud vám ale v předešlém díle Amy se Synem nevadili, troufám si říct, že tenhle díl si rozhodně užijete.

You May Also Like

4 komentářů

  1. Práve včera som ju dočítala a neskutočne som si túto knihu užívala :)

    OdpovědětVymazat
  2. tak mě se první 2 díly líbily tak nějak normálně, žádné posazení na zadek se nekonalo. i když mě to "překvapení" jak to vlastně s lodí je, docela šokovalo. zato ten 3. díl byl SUPER, takže jsem zvědavá, jak se ti bude líbit ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. To už je tak dávno čo to vyšlo? 8D ani sa nezdá, chcela som si to hneď vtedy prečítať, ale 1tka ma vôbec nedostala, tak som to vkuse odkladala. Hádam sa k tomuto ešte dostanem. Tie obálky sú skvelé a celkovo aj téma 8)

    OdpovědětVymazat