Review: Kostičas

by - srpna 13, 2014



Autor: Samantha Shanonová
Série: Kostičas
Díl: 1.
Počet stran: 480
Vazba: Hardback
Nakladatelství: Host
Vyšlo: 4/2014


Nedaleká budoucnost, v roce 2059 Londýnu vládne represivní režim Scion. Hlavní hrdinka, devatenáctiletá  Paige Mahoneyová je jasnovidka, a díky své vzácné schopnosti procházení mysli jiných lidí je důležitou součástí londýnského kriminálního podsvětí. Když nepracuje, snaží se zůstat mimo radary Scionu, který by okamžitě zabil ji i její blízké.
Jenže to se jí nedaří dlouho. Když svými schopnostmi usmrtí dva muže, je chycena a převezena do Oxfordu, města, které by nemělo už dvě stě let existovat. Ocitá se ve světě Refájců, záhadných, mocných bytostí, které údajně chrání náš svět před odpornými krvežíznivými monstry, Emejci.
Paige má dvě možnosti. Stát se v Oxfordu vyvrhelem a opovrhovanou bytostí a nakonec nejspíš zemřít nebo složit dvě zkoušky a přidat se k systému, který celý svůj dosavadní život nenáviděla.

Po pravdě? Prvních asi padesát stránek jsem si v duchu (a možná i párkrát nahlas) říkala „co to sakra je?“. Scionský svět pro mě byl úplnou záhadou a autorka na nás vychrlila tolik nových slov, že jsem děkovala bohu za slovníček pojmů v zadní části knihy.
Pak ale nastal zlom, blik cvak, já to nějakým zázrakem pochopila a ponořila se do čtení tohohle nanejvýš zajímavého příběhu.

Paige je vytržena ze svého domova a daleko od všeho co znala, se musí přizpůsobit, nebo zemře. A její snahy zůstat naživu jsou úspěšné. Kupodivu. I když se mi Paige od začátku líbila, moc jsem jí nevěřila. Ona ale měla kuráž a byla chytrá. Během svého pobytu v Oxfordu musela přemýšlet o všem, co znala a některé věci přehodnotit a prošla tak jistým vývojem osobnosti.
A co by to bylo za YA knihu (i když trochu netypickou) kdyby tu nebyl nějaký muž? Tím je Strážce, děsivý (i děsivě přitažlivý) Refájec, který Paige trénuje (berte to s nadsázkou) a kterého ona vášnivě nesnáší… ze začátku. A který je pro ni naprosto nedotknutelný – doslova – lidé se totiž Refájců nesmějí dotýkat.
Jako vedlejších postav se kromě Refájců a ostatních vidoucích setkáme i s Paiginými kumpány z Londýna

Ze začátku jsem ke knížce přistupovala značně podezřívavě (i když to, jak jsem ji čapla v knihovně a nedala z ruky, tomu dost protiřečilo). Většina lidí ji vychvalovala do nebes a slečna autorka byla
označována za další Rowlingovou a to jen přiživovalo mou nedůvěru, protože – a teď všichni do mě – jsem nikdy Harryho Pottera nečetla a v blízké době to ani neplánuju.
Ovšem tahle prvotina mě překvapila. I přes velmi zmatený začátek vám to všechno začne okolo první stovky zapadat na svá místa a dávat smysl. A před vámi se začne rozkládat a rozvíjet tento složitý příběh.
Občas v přítomnosti, občas v Paiginých vzpomínkách, nebudete se od toho chtít odtrhnout. A pokud ano, tak je to tím, že většinou chcete zkontrolovat něco ve slovníčku nebo v tabulce přerozdělení jasnovideckých skupin.
Celkově jsem byla celou knihou překvapená a potěšená a těším se na další díl, který vychází na podzim začátku příštího roku v originále pod názvem The Mime Order.

Hodnocení: 7/10

A ještě abych nezapomněla – nemohl by mi někdo prosím vysvětlit tu obálku? Ta čísla na ní jsem jaksi nepochytila… vlastně cokoliv ohledně obálky… :)

You May Also Like

7 komentářů

  1. Na obálce jsou sluneční hodiny :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Hm, že bych si ji teda nakonec taky přečetla ... :D

    OdpovědětVymazat
  3. Mám jí doma anglicky a moc se mi do ní nechce právě kvůli těm slovům, ale jsem na ní poměrně zvědavá. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. hej já když hledala na TBSWiki ty obrázky a jenom jsem ta slova viděla... oh... ale do toho! Přeju hodně odvahy, štěstí a výdrže :) :D

      Vymazat
  4. Uz ho mam doma a neskutecne se na nej tesim :)

    OdpovědětVymazat