Review: Krvavá horečka

by - září 18, 2014

Autor: Karen Marie Moning
Série: Horečka
Díl: 2.
Počet stran:360
Vazba: Paperback
Nakladatelství: Jota
Vyšlo: 10/2012

Už je to nějaká doba, co MacKayla Laneová přijela do Dublinu vyřešit smrt své sestry na vlastní pěst. Od té doby se jí svět otočil o sto osmdesát stupňů a ještě k tomu převrátil tak třikrát vzhůru nohama.
Pryč je naivní jižanská slečinka, jejíž největší starostí byl správný odstín laku na nehty. Teď musí Mac bojovat o přežití ve světě Dananů a dalších monster, a najít milion let starou, neskutečně mocnou knihu černé magie - Sinsar Dubh, která by mohla zničit svět lidí i nesmrtelných Dananů.
A nesmí tu samozřejmě chybět dva muži. V'lane. Danan. Pro lidské ženy neodolatelný exemplář, který zabíjí sexem a je ochotný Mac pomoct, dokonce s ní mluvit (ano, jen mluvit).
Jericho Barrons. Chlap tajemný (a sexy) jako samo peklo. Zaměstnavatel Mac, ona je jeho "detektor dananských předmětů a podnájemnice, protože momentálně okupuje jeden z pokojů jeho knihkupectví.
Pár dnů měla Mac klid. Její život byl relativně normální. Jenže teď ji začal pronásledovat přízrak v kápi a detektiv, který vyšetřoval smrt její sestry byl nalezen mrtvý.


Ráno jsem strávila se Stíny, potom následovalo hodně nepříjemné setkání s Dananem, jenž zabíjí sexem, a pak výprava do Barronsovy garáže, kde jsem zjistila, že kousek za mým pokojem žije pod zemí něco hodně děsivého. A teď jsem seděla na policejní stanici a podle všeho jsem byla podezřelá z vraždy. Myslíte, že jste někdy zažili horší den?
str. 64

Sookie je pryč. Vítej, Mac. Možná tě jednou budu mít ráda, takže se neopovažuj umřít. A taky pokračuj v dobré práci, přivádět Barronse k nepříčetnosti ti jde skvěle.
Ale teď vážně - Mac ušla vážně dlouhou cestu. Od rozmazlené, bezstarostné slečinky, která se zajímá o módu se dostala k odvážné, sebevědomé, rozumně uvažující no... dospělé ženě? To ještě ne, ale pomalu tam spěje a v tomhle díle působí mnohem dospěleji. Občas sice ještě fňuká po šatech v pastelových barvách, růžovém laku na nehty a dlouhých blond vlasech, já mám ale radši Mac s krátkými tmavými vlasy a v černé. Učí se přijmout svou existenci vidoucí - ať už to znamená cokoliv. Dostává se ještě hlouběji do světa Dananů a dozvídá se zajímavé informace... takové které jí mohou pomoct přežít.


Jericho Barrons. Po pravdě, ani nevím, kde začít. Autorka nám hodila několik kostiček, takovou tu trošku informací, které místo toho, aby uspokojily zvědavost vyvolají ještě víc otázek. Barrons je charismatický, macho chlap, který je zvyklý, že všichni tančí jak on píská. Tajemný, mistr vyhýbavých otázek. Jeho zásadou se zdá být "na otázku odpovídám jen otázkou".

"Jednou napíšu knihu: Jak diktovat diktátorovi a jak bojovat s vyhýbavými odpověďmi s podtitulem Jak na Jericha Barronse."
str. 157
No, Mac, pokud se ti to povede, věz, že já si jeden výtisk klidně koupím.


http://www.moningmaniacs.com/moningwiki/index.php?title=File:Mackayla_mac_lane.jpg
Stejně jako díl předchozí je i tenhle psán retrospektivně s odstupem několika let. I když tentokrát to není tak okaté ani rušivé.
Autorka má svět Dananů v malíčku a všechno běží jako na drátkách. Možná až moc... Nejsem si jistá, jestli se zvládnu vyjádřit. Během čtení jsem ale měla pocit, že i u nějaké akčnější scény prostě stojím bokem. Na rozdíl od jiných knih (Kate Daniels se přímo nabízí), které vás vtáhnou a nepustí, tady jsem stála a hleděla.
Další věc, kterou doceňuji až teď po VIP (velké internetové pátrání), je překlad. Vážně, tohle je jedna z mála knih, kterou,  pokud nebudu muset, nechci nikdy číst v originále. I když bych si na to nejspíš se slovníčkem zvykla, radši zůstanu u českého překladu a budu pana překladatele uctívat.
Byl tu ale jeden šok. Opravdu velký. Jak moc nezvládají Američané geografii a politické uspořádání ostatních států světa? Protože vysvětlování jak se to vlastně má s Velkou Británií mě poslalo do kolen.
Když to ale zhodnotím jako celek, tahle knížka je krok vpřed. Nebylo tu tolik úvah, i když úplně nevymizely, Mac nebyla otravná, Barrons byl... no, pořád Barrons, to se nezměnilo. Zachránil to ale ten konec. Celý děj knihy k tomu pomalu směřoval, krůček za krůčkem, a když se nad tím pozastavím, Karen to musela mít hodně dobře promyšlené.

Hodnocení: 8/10

You May Also Like

1 komentářů