Review: Provinilé slasti

by - ledna 03, 2015

 
Autor: L.K.Hamillton
Série: Anita Blake
Díl: 1.
Počet stran: 272
Nakladatelství: Epocha
Vazba: Pevná
Překladatel: Lucie Lukačovičová
Vyšlo: 3/2012





Anita Blakeová je oživovatelka ze St.Louis, upíří Popravčí, a k tomu ještě pomáhá vyšetřovat policejnímu oddělení MOST různé zločiny, které jsou spojeny s nadpřirozenem. Protože ve světě, ve kterém ona žije jsou upíři a vlkodlaci uznáváni za plnoprávné občany.
Když v upíří čtvrti - Distriktu, začnou vraždy upírů, Anita je nejvyšší vládkyní města Nikolaos požádána, aby tohoto sériového vraha vypátrala. No, požádána je příliš jemný výraz. Upíři se totiž nezdráhají využít všech dostupných prostředků, aby Anitu donutili přijmout jejich požadavek.
V této chvíli se Anita poprve setkává s Jean-Claudem - sexy, okouzlujícím, svůdným upírem, který jí k její nelibosti přezdívá ma petite.
Anita nakonec pod pohrůžkou kšeft přijímá a dává se tak do vyšetřování záhadných vražd, které jí nakonec možná změní život naruby.



Plete se jí do toho ale kupa lidí, nebo spíše tvorů a netvorů. Ne zrovna důvěryhodný striptér Phillip, jeden zákeřný, pletichářský a manipulativní upír, který využívá Anitu k dosažení vlastních zájmů (ano, je to Jean-Claude).
Další upír, který chce pro změnu Anitu zabít za to, co mu udělala (ale na to, že chtějí Anitu zabít si rychle zvykenete), a taky v neposlední řadě z neznámých důvodů povědomý oživovatel, který se ukáže být velmi zajímavým a jedna šílená, tisíc let stará Vládkyně města, která bude velmi zuřit, pokud nedostane, co chce.
A nezapomínejme ani na Edwarda - Anitina známého, nejlepší a velmi nadnesené označení pro něj může být spojenec.



Edward řekl čtyřiadvacet hodin, ale čtyřiadvacet hodin odkdy? Bude tady za úsvitu, za brzkého rána, aby ze mne vymučil informaci, kterou potřebuje? Ne, Edward není ranní ptáče. Jsem v bezpečí přinejmenším do odpoledne. Pravděpodobně.

Nevím proč, snad ze zvědavosti, jsem si dala re-reading prvního dílu Anity. Po nedávném přečtení 10. dílu musím říct, že tohle byl takový návrat ke kořenům. Za těch 9 knížek se opravdu moc změnila, ať už protože musela, nebo protože si uvědomila, že vše není tak černobílé, jak se jí mohlo zdát. Ale zpět k prvnímu dílu.

Anita je správná kick-ass hrdinka, která nejde pro ránu daleko, zvlášť, když se jedná o upíry a další nadpřirozené potvory.
Po většinu času je odvážná a nebojí se, ale když už si strach najde cestu přes její obranné zdi, skrývá ho za sarkasmem.
Její monology jsou opravdu geniální a srší vtipem, něco podobného se dá říct i o dialozích. I u těch jsem se celkem často smála a doma se mě ptali, proč se řehtám jako šílená.

Co se týká samotného děje, jde o první knížku v sérii, ale ani tak to není nijak roztahané nebo naopak nesrozumitelné a uspěchané.
Já si čtení užívala i po několikáté, protože Anita je prostě hrdinka, která vám přiroste k srdci, ať už je to tím sarkasmem, odvahou, nebo svou lidskostí, jinak to opravdu nazvat neumím.
Konečně jsem pořídila svou první Anitu a svědomitě jsem začala právě od prvního dílu a jsem neskonale šťastná. Jako další bude následovat Narcis v řetězech, protože to je můj úplně nejoblíbenější díl. Chvílemi jsem sice přemýšlela, jestli to nevzít postupně a pořídit si 2. díl -  Rozesmátou mrtvolu (ty názvy musíte milovat), ale ne. Mrtvola nikam neuteče.

Hodnocení: 7.5/10

____________
Anotace:
Nové vydání prvního dílu světoznámé série balancující na pomezí městské fantasy a erotické paranormální romance.
„Jmenuji se Anita Blakeová. Upíři mi říkají ,Popravčí‘. Jak jim říkám já, to se nedá reprodukovat. Od té doby, co nejvyšší soud přiřkl nemrtvým rovnoprávnost, si většina lidí myslí, že upíři jsou normální občané s tesáky. Ale já vím svoje. Viděla jsem jejich oběti. Sama mám jizvy… Jenomže teď mezi upíry řádí sériový vrah – a nejmocnější pijavice ve městě po mně chce, abych ho vypátrala…“ Ve světě, kde jsou upíři, zombie a vlkodlaci uznáváni za plnoprávné občany Spojených států, působí Anita Blakeová jako „oživovatelka“: v popisu práce má na žádost truchlících pozůstalých povolávat z hrobu mrtvé. Ale Anita má zároveň pověst obávané lovkyně upířích zločinců a často asistuje při vyšetřování zločinů, na které jsou konvenční postupy policie krátké. Když však přiláká pozornost upířích vládců svého domovského města St. Louis, hrozí, že bude odhaleno její tajemství – zdroj Anitiny neobyčejné síly a moci.

You May Also Like

4 komentářů

  1. Provinilé slasti jsou opravdu skvělý začátek této série a člověka nakopne k tomu, aby si přečetl i ty další! A máš pravdu, ty názvy nejdou nemilovat :D i když je fakt, že v době kdy jsem Anitu četla poprvé, tak mi přišli zvláštní :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako asi je pravda, že napoprve jsou ty názvy trochu zarážející, ale prostě Anita <3 Jinak teď přepracovávám ještě Obsidiánového motýla a mám tam tu super hlášku s Olafem :D

      Vymazat
  2. K Anite som sa dostala vďaka challengu s jednou kamarátkou. Číta úplný opak ako ja a tak mi ona dala čítať túto prvú časť a na oplátku si ona musela prečítať naozaj sladkú knihu :) A nakoniec to dopadlo tak, že som si túto sériu ale veľmi zamilovala. Knihy som čítala ako e-book ale prvý diel som si musela kúpiť a som šťastnou majiteľkou :) Jean-Claude a jeho "ma petite" som si veľmi zamilovala, škoda že som sa nejako zastavila a prestala čítať. Mala by som sa pustiť do ďalšej časti :)

    OdpovědětVymazat