Review: Všechny barvy země

by - února 04, 2015

Autor: Beth Revisová
Série: Vesmír
Díl: 3.
Počet stran: 382
Vazba: Pevná
Nakladatelství: CooBoo
Vyšlo: 3/2013
Překladatel: Petr Eliáš




Po všech těch útrapách, které si Amy a lidé z Univerza prožili, konečně nadešel čas. V modulu jich část opouští tu obří vesmírnou loď a míří vstříc Zemi Centauri a novému životu. Je tu ale pár věcí, které jim jejich idylický nový život zkomplikují.
Už přistání nebylo zrovna ideální, byl to spíš takový kontrolovaný (a to jen chvílemi) pád. Fakt, že na planetě je nepřátelská forma života v podobě pterodaktylů taky nepomáhá, ale asi nejhorší je pro „lidi z lodi“ to, že z kryospánku byli probuzeni vojáci ze Staré Země. 
Synovi se v hlavě ozývá Orionův hlas „Udělají z vás vojáky nebo otroky.“ Amy se ho snaží přesvědčit o opaku, vždyť přece velitelem vojáků se stává její otec.
Jenže to vypadá, že kromě pterodaktylů by na zemi Centauri mohli být i další nepřátelé. A to inteligentní, přemýšlející. A usilují o jejich život.


http://www.google.cz/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0CAUQjhw&url=http%3A%2F%2Fwww.iwallhd.com%2Fwallpaper%2F1024x768%2Fbreathtaking-scene-natural-wallpapers.html&ei=ZoTSVPSeK4GzU8G9hNgG&bvm=bv.85142067,d.bGQ&psig=AFQjCNFeLJMv6zr_tVq7qD714Nq3sQ-sKQ&ust=1423168893835551
Amy jsem neměla ráda předchozí dva díly a ani tentokrát se nic nezměnilo. Byla snad jen víc otravná, a to, jak se chovala vůči svým rodičům, spíše k otci… divím se, že jí jich pár nevrazil, rozhodně by jí to prospělo.
Na Syna jsem se těšila, autorka mu budovala v předchozích knihách zázemí a charakter, takže jsem čekala, že se i přes všechna úskalí stane vůdcem. Ale ono ne. Beth dělala, co mohla, aby mu pod nohy naházela co nejvíc klacků a on se tak nemohl skoro vůbec projevit. Hodně mě to mrzelo… čekala jsem, že se plukovníku Martinovi aspoň pokusí vzepřít.
Tím se dostávám k lidem ze Staré Země. Typičtí vojáci, až na pár výjimek nezajímaví ale to možná tím, že nedostali prostor.
A pak je tu Chris. Voják. A poslední dílek toho nejdivnějšího milostného trojúhelníku, o kterém jsem kdy četla (Amy-Syn-Chris). A to je na pováženou, protože jsem četla i Školu Noci.

Reedice prvních dvou dílů a originál 3.
obálky.
Když to shrnu, Beth to královsky po… pokazila. Už druhý díl mi přišel horší než ten první, ale doufala jsem, že se vzpamatuje a pořádně se do toho obuje.
Dle mého měla na planetě tolik nevyužitého potenciálu… To, co nám ukázala, byla jen špička ledovce.
Skládám ale hold českému překladu, opravdu dobře se to četlo. Akorát jen jedna věc – přišel už někdo prosím pěkně na to, co znamená slovo „chucpe“? Vrtá mi to hlavou už od prvního dílu.
Celkově jsem zklamaná. Sice Vesmír nepatřil k mým oblíbeným sériím, ale bylo to zajímavé zpestření.
Nespočetněkrát jsem byla naštvaná, ať už kvůli absurdním situacím, krátkozrakosti postav, nebo kvůli Amy. Připomínala mi typ „bloncky z hororu, která přežije všechno“. Až na to, že ona je zrzavá.
Co mě ale potěšilo, byl menší masakr ze strany pterodaktylů. Část postav zemřela, někdo se ukázal jako zrádce a tomu zbytku jste smrt přáli, ale ta potvora s kosou si pro ně ne a ne přijít.
Už ale dost vykecávání. 

Hodnocení: 6/10 – a vůbec mi to není líto, spíš mi přijde, že jsem ještě hodná.

P.S. – ještě obrovské díky českému nakladatelství CooBoo, že si udělalo vlastní verzi obálky pro tento díl, protože v originále se rozhodli úplně změnit styl.

You May Also Like

4 komentářů

  1. Skvělá recenze :) Zatím jsem četla jen první díl - Loď mezi hvězdami a ten se mi moc líbil :) A souhlasím, české obálky jsou rozhodně hezčí než ty originální :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak když se ti líbil ten první, je velká pravděpodobnost, že se ti budou líbit i ty další :) Obálky jsou fakt krásné :) a děkuju :)

      Vymazat
  2. Já jsem také četla první díl z této série. Ale kniha mě vůbec nebavila, nevím proč, ale něco mi na té knize nesedělo. To je ovšem každého názor a já ti i přes to děkuji za krásnou recenzi :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S klidným svědomím přiznávám, že kdybych na další díly pořád nenrážela v knihovně, asi bych si je nepřečetla :D

      Vymazat