RC Review: Pekáč buchet

by - března 05, 2015

Autor: Kateřina Petrusová
Počet stran: 160
Vazba: Pevná
Nakladatelství: Fragment 
Vyšlo: 10/2014



Seznamte se s Klárou. Je redaktorkou ženského časopisu, vede rubriku o vaření a jednoduše řečeno, miluje vše s jídlem spojeného. Od vymýšlení nových receptů až po hodnocení restaurací. Jejími zbraněmi jsou hrnce a vařečky, úhlavním nepřítelem pak sport, který je prostě nezbytné zlo, aby nenakynula do nezměrných rozměrů.
A pak je tu Matouš Kopřiva. Většinu času prostě a jen Kopřiva. Adrenalinový závislák, horolezec po zamrzlých vodopádech a celkově sportovní nadšenec. Jeho zbraněmi jsou cepíny, a když si sundá tričko, každé ženě v okolí zpravidla ukápne slina.
Není vám jasné, jak by spolu tito dva úplně rozdílní lidé mohli fungovat? Já si to taky nedokázala představit. Kateřina Petrusová se nás ale rozhodla přesvědčit že to půjde.


„Je roztomilej,“ poplácala mě Míša po ruce. „Trochu dětinskej, ale roztomilej. Dostaneš v něm dva v jednom. Super tělo chlapa a psychiku puberťáka, takže vedle něj budeš stárnout pomalejc. To se vyplatí!“
str. 87


Po období více méně nemastných neslaných teen hrdinek jsem narazila na Kláru.
Klára je svérázná, občas zlomyslná a pro ostřejší slovo nejde daleko. Naivita je jí cizí a sama sebe označuje za pesimistku. Mám ji ráda. Byla to dobrá hlavní hrdinka a její hlášky hodně pobaví.
Kopřiva je takové roztomilé štěně, které prostě nejde nemít rád. Sice občas vrtíte hlavou, co za kravinu to zase vymyslel, ale za pár řádků mu stejně odpustíte.
Vedlejší postavy jsou opravdu bohužel jen vedlejší, protože hrdinové po sobě zvládají obstojně štěkat hlášky sami. Najde se ale pár výjimek, třeba Klářina kamarádka Míša, která vlastně zavinila Klářino setkání s Kopřivou, když ji píchla včela a Klára za ni tak musela zaskočit. Další případ, tentokrát ale spíše záporný, je Klářina šéfová Anna, která by si zasloužila po hlavě pánvičkou, rendlíkem… princip jste asi pochopili.
Občas mi ale bylo líto, že ostatní nedostali tolik prostoru, i když vím, že u tak krátké knihy to prostě není možné, ale třeba Kopřivovi kamarádi byli taková banda, že by to za to stálo.

Když odcházel běhat, vyfotil se a dal to na instagram. Super běžecké boty, neméně cool kraťasy, triko s logem agentury a za pasem smotaná síťovka a dvoustovka, aby mohl své milé koupit cukr.
„A víno!“ zakřičela jsem za ním z okna. No co, když už, tak už.
str. 129
 http://www.google.cz/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0CAUQjhw&url=http%3A%2F%2Fwww.telegraph.co.uk%2Fnews%2Fearth%2Fearthnews%2F8266652%2FClimbers-conquer-650ft-frozen-waterfall-in-Norway.html&ei=ZBn4VNmvHtXZav2wgpgL&bvm=bv.87519884,d.d2s&psig=AFQjCNF5jFxrf3gXvblUZqCM1aypPQ0UHA&ust=1425631939445884Katčiny knížky mám moc ráda, a proto jsem se na tuhle neméně těšila. Pořád mi do toho ale něco lezlo, ale když jsem k ní konečně zasedla s hrnkem kakaa, slupla jsem ji jako malinu.
Postavy mi byly sympatické, neustále kolem sebe házely hláškami a příběh plynul rychle a jako po másle. Na můj vkus to bylo sice krátké (myslím, že „dvě stovky“ by to klidně sneslo), ale už to tak je a já se s tím musím smířit.
Mezi zatím nezmíněné velké plusy knížky patří například krásná a originální obálka nebo úžasné recepty na začátku každé kapitoly – některé z nich jsem odhodlaná vyzkoušet – například cheesecake.
Velmi mile mě taky překvapil nenásilný cross-over s „S hlavou v pejru“, v té chvíli jsem se opravdu usmívala jako idiot.
Celkově zhodnoceno, Pekáč buchet je knížka, která určitě stojí za přečtení, a nebudete litovat vynaloženého času. Katka nezklamala a její knížka opět srší vtipem, a ani tentokrát nepostrádá zajímavý a trochu překvapivý konec.

Hodnocení: 8/10

Velmi děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku knihy.
 

You May Also Like

1 komentářů