RC Review: Deklarace smrti

by - července 18, 2013

Autor: Gemma Malley
Série: Deklarace
Díl: 1.
Počet stran: 256
Vazba: Paperback
Nakldatelství: Fragment
Vyšlo: 2/2013

Anotace
Velká Británie, rok 2140. Život na Zemi se změnil od základů. Lidská civilizace už není ohrožena smrtelnými nemocemi, na které věda objevila léky. Nesmrtelnost však přináší i možná rizika - největším z nich je přelidnění. Proto byla přijata Deklarace - každý obyvatel může mít jen jedno dítě... Kdo zákony poruší, bude potrestán. Patnáctiletá Anna se narodila rodičům, kteří měli dvě děti. Nyní je označována za "Přebytečnou". Jaký život ji čeká? Dokáže se vyrovnat se svým osudem vyděděnce?


¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨*¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨ 
Dokážete si představit, jaké by to bylo nikdy neumřít? Samozřejmě ale musíte dodržovat určitá pravidla. Jedno z nich, to nejdůležitější, je mít maximálně jedno dítě. Protože jinak by byla země přelidněná. 
Patnáctiletá Anna měla smůlu. Je Přebytečná a proto je už od mala vychovávána ve speciálním zařízení Grange Hall pro Přebytečné, kde je učí vařit, šít... no prostě být Užitečnou osobou. To je to nejlepší, čeho může přebytečný dosáhnout a to je taky Anniným nejvyším cílem. Být tou nejlepší Užitečnou osobou, která kdy chodila po zemi.
Jako Přebytečná si je dobře vědomá toho, že nemá právo vůbec žít a že je přítěží pro společnost. Jenže když do Grange Hallu přijde Petr, který žil Venku a tvrdí, že zná její rodiče, pořádně to zamává jejím dosavadním životem.

Upřímně? Ta knížka byla drsná. Od začátku až dokonce z ní byla cítit atmosféra, která mě maličko děsila. I když knížka v podstatě žádné násilné scény, krutost tamní společnosti a hlavně ve středisku Grange Hall z ní přímo sálala.

Anně od mala říkali, že je Přebytečná, ve středisku v podstatě vyrostla a nic jiného nezná. Vymývali jí mozek a vtloukali ji do hlavy, že její rodiče ji nemají rádi, jsou kriminálníci a zaslouží si zemřít. Věděli přece, co dělají, když Annu přivedli na tenhle svět. A ona je za to nenávidí.
Ale jen do chvíle, kdy přijde Petr. Je vzpurný a odmítá se přizpůsobit životu v Grange Hall. Většinu času tráví na samotce, ale ani to mu nezabrání přesvědčovat Annu, že její rodiče ji milují a hledají.
Celé středisko má pod palcem paní Pincentová, která je přímo předpisový tyran a snaží se z Přebytečných dostat každý kousek svobodné vůle a samostatného rozhodování.

Deklarace smrti je re-edice knížky Přebyteční z roku 2007 a já musím říct, že nová obálka se mi tuze líbí. Je jednoduchá a ten červený nápis krví jí dodává tu potřebnou atmosféru.

Promiň mi, Anno, omlouvala se potichu. Promiň, už nemám sílu. Ale já nechci umřít - ještě ne. Můžu toho tolik ztratit. U tebe je to v pořádku - jsi ještě mladá.
str. 198


Příběh je z pohledu Anny, i když později se tam připlete i pár dalších. Na začátku knihy jsem měla trochu problém, ale vzhledem, že je to úvod do úplně nového světa, trocha toho vysvětlování zas tolik nevadí. 
S čím jsem ale měla větší problém, byl pro mě "nedostatek" dialogů. Ta knížka je i o Anniných pocitech a já se v ní občas ztrácela.
V příběhu je pár děr, které by bylo potřeba zalepit, ale i tak hlavní zápletka má pořád svůj ráz a smysl. I tak mi to ale nesedlo. Nevím proč a je mi to hrozně líto, chtěla jsem, aby se mi ta knížka líbila.Od včera přemýšlím, jak knížku vlastně ohodnotím a nakonec se to ustálilo na 7/10. Víc vážně nemůžu.

Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku knihy.

You May Also Like

2 komentářů

  1. Deklaraci smrti jsem četla a je to opravdu moc povedená kniha. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Na deklaraci smrti se moc těším :) Četla jsem na ní pár recenzí a většinou byla knížka chválená :))

    OdpovědětVymazat