Review: BZRK

by - ledna 08, 2014


Autor: Michael Grant
Série: BZRK
Díl: 1.
Počet stran: 336
Vazba: Pevná
Nakladatelství: CooBoo
Vyšlo: 1/2013

Anotace

Nano. Svět uvnitř lidského těla, svět v mase, svět mezi nervovými zakončeními. A v něm se odehrává bitva mezi těmi, kdo chtějí ovládnout lidskou mysl, a těmi, kdo jim v tom chtějí zabránit. Mezi nimi jsou i Noah a Sadie, jejichž blízké zničil boj o moc, který vedou bratři Armstrongovi, podivná Dvojčata, která touží ovládnout svět a vytvořit utopickou společnost bez konfliktů a válek, bez hladu a strádání. Jenže jak vést válku v nanosvětě, kde stačí šikovně „předrátovat“ pár nervových spojení a z člověka je rázem jen loutka? Strhující thriller, který balancuje na tenké hranici mezi realitou a šílenstvím.


¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨*¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

V makru se dá lidský mozek přirovnat k vlašskému ořechu, v nanu je to ale obrovská složitá spleť neuronových vláken, kde se dá napáchat hodně škody. Představte si, že třeba během dne byste mohli úplně změnit smýšlení člověka. Tohoto využívají dvojčata Armstrongova, která chtějí pod utopickou představou lepšího života ovládnout svět. Naštěstí tu je ale BZRK, skupina lidí, kteří se jim v tom snaží zabránit.

Právě BZRK naverbuje mladou, osiřelou miliardářskou američanku Sadie, která vinou dvojčat ztratila bratra i otce. A daleko přes oceán, v Londýně, se k nim přidá i Noah, který se snaží přijít na to, proč se jeho bratr zbláznil a pořád opakuje jedno slovo - nano.

biot
Už od začátku se tu vyskytuje vetší množství postav, které patří k dvěma nepřátelským táborům. Někteří - ti ze BZRKu - mají značně divná jména a většina z cukačů - lidí bojujících v nanu pomocí biotů (nano biotických robotů) - je lehce psychopatická nebo psychicky nevyrovnaná.

Každopádně smekám překladateli, který  se musel vypořádat s velkým množstvím pojmů - již zmínění cukači, bioti, nano, makro, drátování, snovači... - se kterými se denně nesetkáváme.

O knížce vím už dlouho, když jsem se k ní dostala v knihovně, tak jsem po ní skepticky sáhla a má očekávání nebyla nijak závratná. Začátek mi přišek trochu pomalejší, tak jsem knížku odložila a vrátila se k ní po týdnu a zbylých zhruba 250 stránek přečetla jedním dechem.
Po pravdě, teď už ani nevím, co jsem od knížky očekávala. O "nanu" jsem předtím neměla vůbec žádnou představu  a nanoboti s bioty byli úplně novým pojmem. Nano je svět, ze kterého vás mrazí a z téhle knížky jsem se možná o něm dozvěděla víc, než jsem chtěla.
To ale samozřejmě neubírá na kvalitě a i přes pro mě méně záživný začátek 8/10.

You May Also Like

2 komentářů

  1. BZRK se mi vůbec nelíbí. Knížku jsem ani nedočetla.

    OdpovědětVymazat
  2. Tohle vypadá zajímavě :) Vlastně jediný důvod, proč jsem se do knížky ještě nepustila, je ten, že se mi nechce rozečítat další série :) :D Pěkná recenze! :)

    OdpovědětVymazat