RC Review: Krev polobohů

by - dubna 10, 2016

Autor: Rick Riordan
Série: Bohové Olympu
Díl: 5.
Počet stran: 468
Vazba: Pevná s přebalem
Nakladatelství: Fragment
Vyšlo: 3/2015



Sedma polobohů popáté a naposled. Zvládli toho spolu tolik, ale ten nejtěžší úkol je ještě pořád čeká. Zabránit Gigantům, služebníkům matky Země Gaie, v jejím probuzení a zničení světa, které by bezpochyby následovalo.
Jason. Percy. Annabeth. Piper. Leo. Frank. Hazel. Ale i Reyna a Nico a trenér Hedge. Na těchto hrdinech stojí celá výprava.
Zatímco Reyna, Nico a trenér mají za úkol přepravit ze starého kontinentu na Long Island sochu Athény Parthenónské a sjednotit tábory Řeků a Římanů v nadcházející válce a zabránit v jejich vzájemném vyhlazení, Sedmička je na tom ještě hůř. Musí zabránit (za méně než 12 dnů) Gigantům v probuzení Gaii přímo v pravlasti bohů – Řecku – konkrétně v Athénách. A po cestě na ně čeká spousta nástrah a pak jsou tu ještě nějaké nedořešené verše z Proroctví… 

„Hej, probuď se.“ Reyna zamrkala a otevřela oči. Skláněl se nad ní Gleeson Hedge a třásl jí ramenem. „Máme malér.“
Z jeho vážného tónu se jí rozproudila krev.
„Co se děje? Hrabala se do sedu. „Duchové? Nestvůry?“
Hedge se zamračil. „Je to horší. Turisti.“
str. 66

Se všemi hrdiny jsme se velmi dobře seznámili v předešlých čtyřech knihách a některé známe už z Percyho původní pentalogie.
Proto mi věřte, když říkám (píšu), že tahle knížka pro mě byla opravdový nervák. Po tom, co Rick provedl na konci třetího dílu (ano, mluvím o Tartaru) tak mu nevěřím ani nos mezi očima a čtvrtý díl mě v tom ještě utvrdil. Proto jsem se obávala, jak sérii zakončí. Jedno slovo – skvěle.

Knížka vás na začátku chytne a vtáhne do děje takovým způsobem, že si připadáte, že se sami účastníte toho dobrodružství a na konci vás vyplivne jako totální emocionální trosku. Tohle s vámi prostě Rickovy knížky udělají.

                Percy do sebe soukal hromadu modrých palačinek (jak to, že je tak ujetý na modré jídlo?) a Annabeth mu vyčítala, že si je moc polil sirupem.
„Úplně je utopíš!“ vrtěla hlavou.
„Ale jdi, jsem Poseidónovo dítě,“ namítl. „Utopit se nemůžu a svoje palačinky taky ne.“
str. 86

I když ostatní páry jsou skvělé, Percy a Annabeth zůstávají mým nejoblíbenějším. Jejich vzájemná chemie je úžasná, je vidět, jak se mají rádi a to, čím prošli, utužilo ještě víc jejich vztah. I když se oba někam posunuli a změnili se, jejich city zůstávají.
Z dalších postav, které oproti předešlým dílům dostali mnohem víc prostoru, jsem si oblíbila zejména Reynu a Nika. Oba si sáhli ve svém životě na samotné dno a prošli peklem (Nico doslova).

Nedá se říct opravdu nic jiného, než že Rick nejen nezklamal, on exceloval a tímhle dílem velmi důstojně zakončil celou sérii. I když konec je svým způsobem volný, takže s hrdiny se ještě možná setkáme. 
Musím ještě pochválit český překlad (vím, moc často to nedělám) ale tentokrát nemám opravdu žádné výtky. Všechny hlášky a vtípky (kterými Rick nešetřil) vyznívají jak mají a text se krásně čte. 
Jak už je u téhle série zvykem, hodnocení je 10/10.


Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku knihy.

P.S. Nakladatelství Fragment vydá i další sérii knih od Ricka Riordana - Magnus Chase and the gods of Asgard. První díl se jmenuje Sword of Summer a v originále vyšel říjnu 2015. A zapojte mozkovny. Pokud vám Magnusovo příjmení něco říká, jste na správné stopě.


SPOILER: (i když malý)

P.S.2  Vlastně víme určitě, že se minimálně s Percym znovu potkáme. V připravované knize The Hidden Oracle ze série The trials of Apollo vyhledá padlý bůh Apollo Percyho pomoc při cestě do Tábora polokrevných. Více se dozvíte třeba na Goodreads  :)


You May Also Like

4 komentářů

  1. Moc pěkná recenze :) Mě se líbí všechny knihy od Ricka Riordana a i když jsem tuhle ještě nečetla, jsem si jistá, že mě nezklame :) A už aby vydali i Magnuse :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tuhle sérii ještě neznám! Budu se po ní muset podívat, recenze je dost lákavá :)
    Krásný večer přeji.

    Kateřina
    trojtecka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Ja som videla len filmy, ktoré sa mi veľmi páčili, ale mala som obdobie, že som si túto sériu veľmi chcela prečítať. Možno sa raz k nej dostanem, všade počujem a čítam chvály :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ja se kazdopadne tesim na cokoli, co od nej vyjde. Super cteni :-)

    OdpovědětVymazat